Son Dakika    |     Sitene Ekle    |    Künye     |     Iletisim
MERSİN TİCARET MERKEZİ OLMAK ZORUNDA
MÜSİAD Mersin Şube Başkan Salt, Mersin`in lojistik üs olduğunu, bu nedenle ticaret merkezi olması gerektiğini söyledi.
2010-01-29 - 14:19

“Mersin ticaret merkezi olmak zorunda”
 
 
MÜSİAD Mersin Şube Başkan Salt, Mersin’in lojistik üs olduğunu, bu nedenle ticaret merkezi olması gerektiğini söyledi.
 
Radyo Ülkü’de yayınlanan “Politik Bakış” programına konuk olan Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Mersin Şube Başkanı Mekin Merter Salt, Mersin’in lojistik ve ticaret merkezi olmak zorunda olduğunu ifade ederek, gerekli altyapının sağlanması halinde, Mersin’in sadece Ortadoğu’nun değil, Kafkasların ve Orta Asya’nın Doğu Akdeniz’e açılan kapısı konumuna geleceğini söyledi.
“Mersin, başta turizm olmak üzere birçok alanda Antalya ile kıyaslanıyor ancak bu doğru bir yaklaşım değildir” diyen MÜSİAD Şube Başkanı, geçmiş dönemde Antalya’nın, gelişme noktasında, tercihini turizmden yana kullandığını, Mersin’in ise bu tercihini sanayiden yana kullandığını ancak bu tercihini yaygınlaştıramadığını kaydetti.
Mersin’in lojistik üs olduğunu, bu nedenle ticaret merkezi olması gerektiğini söyleyen Salt, Mersin için sadece ticaret ya da sanayi kenti denilemeyeceğini ve Mersin’in birçok iktisadi dinamiği içinde barındırmak zorunda olduğunun altını çizdi. “Mersin, alt yapıyı iyi kurarsa sadece Ortadoğu’nun değil; Kafkasların ve Orta Asya’nın Doğu Akdeniz’e açılan kapısı olacaktır. Ceyhan-Yumurtalık Havzası artık enerji limanı oluyor. Çevresinde güçlü bir sanayi kurulacak ve Mersin’e de etkisi olacak. Geniş bir hinterland olarak düşündüğümüzde Mersin, birçok alanda gelişmek, büyümek zorundadır” diyen MÜSİAD Şube Başkanı, “diğer yandan Mersin Üniversitesi, Mersin’in belediyeleri, kurum ve kuruluşları ne kadar büyük ve etkili olurlarsa, vizyonları ne kadar geniş olursa, Mersin de o kadar büyüyecek ve etkinliğini artıracaktır. Ancak şu anda doğru bir vizyon ve bakış açısı yok, hala gelişme aşamasında” dedi.
Mersin’deki işsizliğe ve yerel yönetimlerin hizmetlerdeki yetersizliğine dikkati çeken Salt, bu konuda şunları söyledi:
“Mersin’in en önemli sorunu işsizlik ve yerel yönetimlerin hizmet yetersizliğidir. Şehrin girişi gerçekten çok kötü durumda. Anadolu’daki şehirlerde bizim şehrimizin girişi kadar kötü olan bir şehir girişi yok. Diğer yandan Mersin’de ‘Mersinlilik bilinci’ oturmamış durumda. Bu bilinç olmazsa Mersin iyi temsil edilemez ama ben Mersin’in geleceğinden umutluyum.”
RIS Mersin Projesi kapsamında, kendine hedef sektörler belirleyen Mersin’de, kurulan platformların çalışmaları ile ilgili bir soruyu da yanıtlayan Salt, şunları söyledi:
“Platformların kurulması gelişme adına önemlidir. Şehirler bazı sektörleri hedef alırlar. Şehrin akil adımları bir araya gelir bunlar fikir oluşturur ve merkezi yönetime baskı oluşturulur. Fakat Tarım Platformu kuruluyor ancak çok basit şeylerden netice alınamıyor. Çünkü Türkiye’de kamu kurumlarının kendi arasındaki rekabeti ve tutuculuğu zaman ve kan kaybettiriyor. Örneğin bir Tarım OSB kurulacaktı, hala kurulacak. Tarım OSB’si için belirlenen toprakların bir kısmı orman bölgesi oluyormuş, bu hala aşılamadı. Diğer yandan Tarsus-Kazanlı Projesi’nin Anayasa Mahkemesi’ne gitmesi de; zaman kaybettirmesine neden olmadı mı? Halbuki bunlara ön ayak olunması lazım. Çok seslilik güzel olmasına güzel de sonuca varmak için bir araya gelinemiyor. Bir araya gelinse de bu sefer Ankara bürokrasisi alışamıyor. Böyle sıkıntılar var. Kürşad Tüzmen’in bakanlığı Mersin için çok büyük şanstı, çünkü enerjikti, gençti, çalışkandı ama arkasında duran bir yapı olmadı.”
Türkiye gündemine ilişkin sorulara da yanıt veren MÜSİAD Şube Başkanı Salt, 2010 yılı ekonomisi hakkında şunları söyledi:“MÜSİAD olarak, 2008 yılında krizin geleceğini söylemiştik. Türkiye bir Kuzey Kore değil, eğer ürettiklerinizin % 65’ini EURO bölgesine ihraç ediyorsanız, ürünlerinizi ihraç ettiğiniz ülkeler de krizden etkileniyorsa, elbette krizden siz de etkilenirsiniz. Ancak Türkiye önceki krizlerden aldığı derslerle finans yapısını sağlam kurdu. Bu nedenle de Türkiye finans kaynaklı bir kriz yaşamadı. Krizin yoğun yaşandığı dönemlerde Hükümetin yaptığı çalışmaları taktir ediyorum, çünkü pazarların çeşitliliğini arttırma ve çeşitlendirme çalışmaları Türkiye’ye nefes aldırdı. MÜSİAD her zaman, yatırım, katma değeri yüksek ürünlerin üretilmesi ve yeni pazarlar konusuna vurgu yapar. Umuyoruz ki 2010 yılının ikinci çeyreğinde krizin etkileri azalacak, yatırım ve ticaret artarak devam edecektir. 2010 yılı, dünyada çok büyük olaylar olmazsa, bir toparlanma yılı olacaktır. Zira her krizin bir çıkışı bir de inişi vardır, kriz de şu anda iniş trendinde. 2010 yılında ülkemiz için büyüme beklentileri ise % 3,5 seviyesinde.”dedi.

Bu haber 159 kere okundu

Add to: Facebook.com Add to: StumbleUpon Add to: Yahoo Add to: Google

YORUMLAR

Ekonomi Kategorisine Ait Diğer Haberler

Liman Kongreleri Mersin'de Kıbrıs Türkü’ne Destek ÇKA’dan Tecrübe ve Bilgiler KKTC'ye Aktarılıyor Ankara’ya Çıkartma Yapacağız İmar Ltd.Şti Araç Filosunu Genişletti Erginler'in Standına Ziyaretçi Akını Kaynak; Mersin Turizmi İçin Varız Toroslar'da Sözleşme Sevinci Akdeniz'de Yardım Paketleri Dağılıyor Mersin’den ekonomiye katkı

YAZARLARIMIZ

Rüştü AYDIN Habibe Aydın Tuna M.Reşat ATA Duygu SUCUKA Bekir ZORBA Ali KAPLAN R.Mevlüt KAYA Mustafa Kandırmaz

ÇOK OKUNANLAR

Sikayetim Var !

1Trafik rezaleti. 2cadde ve sokak ışıklandırması 3GERİ DÖNÜŞÜM KUTUSU İSTİYORUZ 4soru 5İNSAN SAĞLIĞI 6Geridönüşüm noktaları 7sivrisinek ler 8hizmet mi eziyet mi.. 9cumhuriyet evleri aldatmacası 10Şehir içinde çöplük

YAZAR YORUMLARI

1 yaş sınırlaması 2 Ancak bu kadar olur. 3 İZAFİYET 4 KATKI 5 KADIN 6 BEDELLİ 7 nelere alıştık 8 TÜRK DİL KURUMU 9 harika 10 2012 ömss

HABER YORUMLARI

1 HAYIRLI OLSUN 2 İŞTE TÜRKİYENİN HALİ VE GİT GİDE KÖTÜYE GİDEN GİDİŞ HALİ GÖZ ÖNÜNDEDİR 3 SEDİR AĞACI VE ORMANLARIMIZ 4 TEBRİKLER 5 Çanakkale 6 ATAKENT İLÇE TEŞKİLATINA SELAMLAR 7 Abdullah EMİR 8 KAHRAMANLAR ÖLMEZ 9 tebrikler 10 HELAL SANA FUAT BAŞKAN

Anketler

En çok hangi rengi seviyorsunuz?
Beyaz
Kırmızı
Mavi
Mor
Pembe
Sarı
Siyah
Turuncu
Yeşil

Gunluk Gazeteler