Son Dakika    |     Sitene Ekle    |    Künye     |     Iletisim
ERDEMLİ DE SİNEĞİN KÖKÜ KAZINIYOR
Erdemli Belediye Başkanı Mükerrem Tollu, sinekle mücadelede bilinmeyenler ve yanlış bilinenler hakkında geniş açıklamalar yaptı. Sinekle mücadelede başarıyı geç de olsa yakaladıklarını ifade eden Mükerrem Tollu, en büyük dezavantajlarının geçtiğimiz kış
2009-06-29 - 13:09

SİNEĞİN KÖKÜ KAZINIYOR


Erdemli Belediye Başkanı Mükerrem Tollu, sinekle mücadelede bilinmeyenler ve  yanlış bilinenler hakkında geniş açıklamalar yaptı. Sinekle mücadelede başarıyı geç de olsa yakaladıklarını ifade eden Mükerrem Tollu, en büyük dezavantajlarının geçtiğimiz kış aylarında sinekle mücadelenin yapılmamasını gösterdi. Otuzun üzerinde personelle hem larva hem de ergin mücadele olarak, Erdemli’nin her köşesinde mücadele ettiklerini bildiren Tollu, vatandaşların da bu mücadeleye katılabileceklerini söyledi.


Erdemli’de sinekle mücadele hummalı bir şekilde devam ediyor. Bu konuda aylara göre yapılması gereken rutin mücadelelerin ihmalkarlık sebebi ile yapılmadığını belirten Erdemli Belediye Başkanı Mükerrem Tollu, bu açığın kapatılması için tim imkanların seferber edildiğini açıkladı. Erdemli Belediyesinin sinekle mücadelesi hakkında bilgi veren Mükerrem Tollu, sinekle mücadelenin dört ana etmen üzerinden şekillendiğini bildirdi. Yumurta, larva, pupa ve Ergin mücadele olarak dörde ayrılan bu dönemlerin, doğru ilaçlar ve yöntemler ile yapılması halinde, başarı getireceğini ifade eden Tollu, konu hakkında şu bilgileri verdi:


“Sinekler genelde yumurtalarını su birikintilerine bırakırlar. Her çeşit göl, sazlık, bataklık alanlar, doğal çukurlar, ağaç kovukları, kar ve yağmur suları, havuzlar, sulama kanalları, çeltik tarlaları, ahırlar, bitmemiş inşaat alanları ve bina temelleri ile fosseptikler sineklerin uygun yumurtlama ortamlarıdır. Sivri sinekle mücadelede esas olan larva mücadelesidir. Üreme alanlarının azaltılması ve bu bölgelerin önceden ilaçlanmasını hedefleyen bu mücadele çok önemlidir. Ayrıca ilaçlanan bu bölgelerin kontrol altında tutulması başarıyı beraberinde getirir. Dönem olarak en etkin dönemler kış, ilkbahar ve yaz mevsimleridir. Kasım-Mart ayları arasında yapılacak olan mücadele, yazın yaşanacak olan sıkıntıları büyük ölçüde azaltacaktır. Bu dönemde sinekler az önce saydığım mekanlarda kışı geçirirler. İlkbahar mücadelesi ise Mart-Mayıs aylarında yürütülür. Bu dönemde sinekler çiftleşmek ve yumurtlamak amacı ile, su kenarlarına ve ağaçlık bölgelere uçarlar. Bu dönemde yapılan mücadele yöntemleri ise daha farklıdır. Netice itibari ile bu dönemlerde yapılan mücadele yazın daha rahat geçmesine sebep olacak ve başarıyı getirecektir.”


Sinekle mücadelede yaz aylarının da aynı şekilde etkin olması gerektiğini vurgulayan Tollu, yaz aylarında açık alan uygulamasının daha aktif olarak yapıldığını ifade etti. Bu mücadelenin yanı sıra larva mücadelesinin de devam etmesi gerektiğini belirten Tollu, açık alanda yapılan mücadelenin genellikle gün batımında ve rüzgar hızının 10 km. altında olduğu şartlarda sonuç verdiğini kaydetti. Konu hakkında halkın doğru bilgilenmesi amacıyla teknik açıklamalar yapan Tollu şöyle devam etti:


“Çeşitli ilaç türleri ve ilaçlama yöntemleri vardır. Her ilaç türü ve yöntemi, mücadele yapılacak olan döneme göre değişiklik gösterir. Halkımızın en çok şahit olduğu mücadele dönemi yaz dönemidir. Bu dönemde ilaçlama yapılan iki yöntem vardır. Birisi dumanlama, diğeri sislemedir. Bu konuda bir bilgi kirliliği vardır. Halk arasında dumanlama dediğimiz yöntemin daha etkili olduğu yönünde bir kanaat vardır. Bu tamamen psikolojik bir durumdur. Dumanlama hadisesi, ilaca mazot karıştırılarak elde edilen bir yöntemdir. Yapılan tetkikler gereği, mazotun insan sağlığına olan zararları ve yöntemin sinekle mücadelede yeteri derecede etkin olmaması neticesinde bu uygulama önerilmemektedir. Sisleme yöntemi ise, ilaç ile suyun karıştırılmasından elde edilen ve uygulanan bir yöntemdir. Bu uygulamada duman çıkmaz. Verilen ilaç, havda asılı kalır. Sinek, uzunca bir süre havada asılı kalan ilaca maruz kaldığından pasifleşir ve zararsız hale getirilir.”


Sinekle mücadele konusunda geç kalındığını yineleyen Mükerrem Tollu, seçim dönemine rastlamasından dolayı, kış dönemlerinde gerekli mücadelenin yapılmadığını ifade etti. Sinekle mücadelede, şu an yaşanan bazı sıkıntıların ana etmeninin bu olduğunu ifade eden Tollu, yaptıkları hummalı çalışmalar neticesinde başarıyı geç de olsa yakaladıklarının altını çizdi. Sinekle mücadele konusunda Erdemli’yi üç bölgeye ayırdıklarını belirten Tollu, aynı anda hem larva mücadelesi yapan ekiplerle, hem de yaz dönemi mücadelesi yapan sinek araçları ile çalışma yaptıkları söyledi. Özellikle larva mücadelesinde vatandaşlardan da yardım isteyen Tollu, açıklamasını şu sözlerle sonlandırdı:


“Her ne olursa olsun, bu mücadeleyi tamamlamak ve başarıyı yakalamak zorundayız. Netice olarak şu an itibari ile başarıyı yakaladık. Daha iyiyi yakalamayı hedefliyoruz. Bu konuda hiçbir şeyi esirgemiyoruz. Otuz kişilik bir ekip kurduk. Erdemli’mizi didik didik ediyoruz. Her yere giriyor, larva mücadelesini yapıyoruz. Vatandaşlarımız, bu konuda bize bilgi vererek destek olabilirler. Sineğin yumurtlayabileceği ve larvasının olabileceği bölgeler olursa bize haber versinler. Ekiplerimizi hemen yönlendiririz. Aynı zamanda diğer ekiplerimizde üç ayrı aracımızda her gün bu mücadeleyi yapıyorlar. Yazın ilk aylarındaki sıkıntılar giderilmiş durumda. Sinekle mücadelede başarıyı yakaladığımızı söyleyebilirim. Önümüzdeki dönemde ise, tam zamanlı bir mücadele olacaktır bu konuda. Büyük bir manilik olmazsa, bundan sonraki yaz aylarımız sineksiz geçecektir.”


Erdemli Belediyesi, sinekle mücadelede üç bölgeye ayrılmış ekipleri ile gece-gündüz çalışmalarını sürdürüyor.


Bu haber 141 kere okundu

YORUMLAR

İlçe Haberleri Kategorisine Ait Diğer Haberler

Zabıta ekiplerinden kaldırım denetimi İSTSİDER’de seçim zamanı Türe, İşadamları İle Almanya'ya Uçtu Kadın sığınma evine destek MHP’den kadınlara çiçekli kutlama Taşpınar, Kadınlar Gününü Kutladı Biz Tarsuslu Kadınlar Taşucu mart ayı toplantısını yaptı Açıkbaş’ tan hasta ziyaretleri Kursu bitenlere belgeleri veriliyor

YAZARLARIMIZ

Rüştü AYDIN Habibe Aydın Tuna Mehmet Reşat ATA Şadan KÖSE Duygu SUCUKA Ramazan KARAMAN Rıfat KARA DUMAN Bekir ZORBA

ÇOK OKUNANLAR

Sikayetim Var !

1istikbal adını kullanıp rant saglıyorlar 2Lütfen bir çare ! 3Evkur Küçük Esnafında Evini Kuracak

YAZAR YORUMLARI

1 meyvesuyu işleme tesisi 2 ticaret odası 3 o dönemi iyi bilirim 4 Büyük Mersinim in aynayla yüzleşmeye hakkı yokmu.! 5 güzel yorum 6 Doğru söz 7 minnettarlık 8 inşallah 9 anketler doğru der 10 kan emiciler

HABER YORUMLARI

1 Editöre Mesaj 2 işi olmaz 3 kadın olmak 4 Ülkü Ocaklarının çicekleri bir başka şık 5 KADIN 6 osman özbek 7 dikkat 8 bravo başarılar 9 Mersin'i Aksu Tv.ile Dünya'ya taşıyan Erdoğan Alkaya'ya teşekkürler 10 www.mersinistikbal.net 'i tıklayın

Anketler

Kürtleri açılım ile destekleyen ve kürt teröristleri serbest bırakan AKP'nin oyu sizce kaç olmuştur?
% 32
%12
%17
%24
%8,5

Gunluk Gazeteler