Son Dakika    |     Sitene Ekle    |    Künye     |     Iletisim

CEM EVİ TALEBİ VE TARİKATLAR

M.Reşat ATA
         CEM EVİ TALEBİ VE TARİKATLAR

CEM EVİ TALEBİ VE TARİKATLAR



Aleviliğin, Bektaşiliğin, Mevleviliğin veya Kadiriliğin yada Rufailiğin birbirinden farkı ne ki Cem evi ibadethane olsun. Formatları neredeyse birbiri ile örtüşen bu tarikatlar, hatta Yeseviliğide işin içine katabiliriz, tarikat silsileleri;  şu an başka bir duruş gösteren Nakşibendilikte bile aynı yerlere çıkarken bu neyin ayrışmasıdır bilmem. 


Cem evlerinde yapılanlar ibadettir, ancak tarikatın ibadetidir. Kadirilerin zikirleri şiş sokmaları, yada Rufailerin zikirleri : İbadettir.


“Muktedamız Muhammed
Nazargahımız Ali
İsrimiz Rıfai dir
Hüseyni yiz Hüseyni


(Hz. Şeyh Seyyid Hayrullah Taceddin er Rıfai)” Sunduğum dörtlük Rufai bir nefestir.


(Bu tarikatlarda peygamberimiz Hz. Muhammedin sünnetini ve ehlibeyt sevgisini birlikte barındıran alevi oluşumlardır.) Elbetteki ibadettir ancak tarikatın ibadetidir.


Tarikatların toplanma yerleri ise tekkedir, tekkeler ise Cumhuriyetle birlikte kapatılmıştır.  Bu Bağlamda Caminin alternatifi değildir. Bunu bilenlerde neye hizmet etmek için susarlar bilmem. Dört kapı Kırk Makam Hoca Ahmet Yesevi hazretlerinde de Bektaşilikte de ayni haliyle mevcuttur. Dört Kapı Kırk Makam; Bektaşiler; yani yol evlatları, Çelebiler; bel evlatları  ve Dedeler; ocak zadeler tarafından ortalaşa kabul görür.


1. Kapı Şeriat kapısı


2. Kapı Tarikat kapısı


3. Kapı Marifet  kapısı


4. Kapı Hakikat kapısı


Şeriat kapısı: Ortadoks, sünni dinsel yasalar


Tarikat kapısı: Gizli dinsel sistemin öğretileri ve deyimleri


Marifet  kapısı: Mistik Tanrı bilgisi


Hakikat kapısı: Gerçeğin özünün, cevherinin, kesin algılanması ve kişinin bu öz ile özdeşleşmesidir.


Her ne hikmet ise Şeriat kapısı görmezden gelinir ve tarikat fark edilmeden ustalıkla atlanır ve marifet ile hakikat asıl kapılardır. Bu bağlamda aleviler hakikate ermiş, kamil insan olmuş hiçbir şeye ihtiyacı olmayan canlar ve cem evleri ibadethane olursa, birde zorunlu din dersi kalkarsa her şey süt liman olacak.  Öylemi ? Canlar. Alevilik, Bektaşilik, Bektaşi Alevilik, Alevi Bektaşilik, Kadriler, Rufailer, Haydariler, Kalenderiler, Tahtacılar, Işıklılar, Amucalar, Dedeğanlar, Babağanlar, Çelebiler, Abdallar, Kamberler, Nakşiler, Hanefi Aleviler, Nusayriler, Fellahlar (Arap Alevisi), Kürt Aleviler, Mevleviler, Şiiler(Caferiler), Sünnileşen Aleviler, Alevileşen Sünniler, Kürtleşen Türkmen Aleviler, Yahudi Aleviler….!


Bunlar nostalji olarak güzel ama devri cumhuriyette tarikatle iştigal abestir. Karşı devrimdir. Yurtdaş olmamanın öbür adıdır. Kültür evlerine evet ama ibadethanelere hayııııırrrrrrrr.


Sıra Atatürk’ün sözüne geldi…! “Efendiler iyi biliniz ki; Türkiye Cumhuriyeti şeyhler muridler meczuplar memleketi olamaz” İyide bu saydıklarımın önderleri şeyh, peşinden gidenlerde murid değil mi?


İmdi…! “Öğretmenler! Cumhuriyet sizden fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür nesiller ister” Mustafa Kemal Atatürk.


 


 


 

Bu yazı 2476  kere okundu

Bu Yazıyı Paylaş: Add to: Facebook.com Add to: StumbleUpon Add to: Yahoo Add to: Google

YORUMLAR

SON YAZILARI

KAYBEDİLEN ZAMANIN TELAFİSİ ZORDUR SEATTLE’IN MEKTUBUNDAN TAŞLAMA GAZ AL/MA İPİN UCU KAÇMIŞ/KAÇIRMAMAK LAZIM 3 OCAK / Kuru Çeşmeye Dair Kadının Gözyaşı Her Gün Büyüyor Gerilla – Guérilla (fr) AĞLA MATEMDİR MUHARREM’DİR BUGÜN BİNBİRİNCİ GECE İSE BİNİNCİ GÜNDÜZ

YAZARLARIMIZ

Rüştü AYDIN Habibe Aydın Tuna M.Reşat ATA Duygu SUCUKA Bekir ZORBA Ali KAPLAN R.Mevlüt KAYA Mustafa Kandırmaz

ÇOK OKUNANLAR

Sikayetim Var !

1Trafik rezaleti. 2cadde ve sokak ışıklandırması 3GERİ DÖNÜŞÜM KUTUSU İSTİYORUZ 4soru 5İNSAN SAĞLIĞI 6Geridönüşüm noktaları 7sivrisinek ler 8hizmet mi eziyet mi.. 9cumhuriyet evleri aldatmacası 10Şehir içinde çöplük

YAZAR YORUMLARI

1 yaş sınırlaması 2 Ancak bu kadar olur. 3 İZAFİYET 4 KATKI 5 KADIN 6 BEDELLİ 7 nelere alıştık 8 TÜRK DİL KURUMU 9 harika 10 2012 ömss

HABER YORUMLARI

1 HAYIRLI OLSUN 2 İŞTE TÜRKİYENİN HALİ VE GİT GİDE KÖTÜYE GİDEN GİDİŞ HALİ GÖZ ÖNÜNDEDİR 3 SEDİR AĞACI VE ORMANLARIMIZ 4 TEBRİKLER 5 Çanakkale 6 ATAKENT İLÇE TEŞKİLATINA SELAMLAR 7 Abdullah EMİR 8 KAHRAMANLAR ÖLMEZ 9 tebrikler 10 HELAL SANA FUAT BAŞKAN

Anketler

En çok hangi rengi seviyorsunuz?
Beyaz
Kırmızı
Mavi
Mor
Pembe
Sarı
Siyah
Turuncu
Yeşil

Gunluk Gazeteler