CUMHURİYET
Dünyada başka örnekleri de olan Cumhuriyet, Türkiye de ulusçu, üniter, laik, sosyal, hukuk üstünlüğüne dayalı, çoğulcu, parlemantarist bir yapıdadır. Cumhuriyetimizin temel amacı, dengeli, mutlu, ayrıcalıksız, kaynaşmış bir toplum yaratmaktır. Cumhuriyetçiliğin gerektirdiği ödevler yerine getirilmezse, yönetim bozulur yozlaşır. Kurulması nice canlara ve nice çağdışı kurumların yok edilmesine mal olmuş Cumhuriyet’in, yaşatılması da büyük fedakarlıklar gerektirir. Öyleyse: Hem geçmişten ve hem günümüzde gerek ülkemizde, gerekse etrafımızda gelişen, yaşanan olaylardan ders almalıyız.
Kazanımlarımızın değerini ancak kaybettikten sonra anlarız. Cumhuriyette böyle bir şey olsa gerek! Sabahtan akşama kadar eleştirdiklerimizin, acaba ne kadarı isabetli? Ne kadarı doğru? Dönüp baktığımızda, geldiğimiz noktanın hiç de fena olmadığını görmemiz gerekir. 87 yıl öncesinin Türkiye’si ile şimdikini karşılaştırmak lüzumsuz bir çabadır. Kazanımların, başarıların olduğunu, görelim lütfen… Daha iyisi, daha güzeli elbette olabilirdi. Ancak içinde bulunduğumuz durum, geçmişe kıyasla olağanüstü başarılıdır. Kutlamakta olduğumuz 87. yılın değerini iyi idrak edelim.
Bize özgü hastalıklarımızın başında eleştirmek ve memnuniyetsizlik gelir. Elbette eleştiri güzeldir. Ancak eleştirirken seçenekler de sunmamız gerekir. Dağılmış, bitmiş bir imparatorluğun enkazından, toplu iğne bile üretme becerisi yoksunluğundan, bölgesinde güçlü ve lider olan bir Türkiye var artık. Bunu daha iyi anlamak için komşularımıza, dünyanın diğer ülkelerine de bakmak gerekir.”Komşunun tavuğu, komşusuna kaz görünürmüş”. Şikayetçi olduğumuz sorunlar, sadece bizde yok. İşsizlik dünyanın sorunu, hayat pahalılığı, çevre, terör, insan hakları, eğitim ve sağlık sorunları, bütün devletlerin sorunları. Kendimize çok haksızlık etmeyelim. Türkiye’nin karşılaştığı bu sorunlar diğer bütün dünyanın ortak meseleleridir.
Özellikle bu yüzyılın başından itibaren ABD ve Avrupa inişe geçmiştir. Batı ittifakı şu an kendi çıkmazıyla meşguldür. Savaş ve gerginlik politikaları ile finans alanındaki fiyaskoları öteleme telaşı ile günlerini geçirmektedirler. Son bir yılda ABD de kapatılan banka sayısı 128’dir. Türkiye’nin önünde inanılmaz fırsatlar vardır. Bize gerekli olan, özgüven, siyasi istikrar, çalışmak ve üretmektir.Tanrı acaba başka ülkelere de bu kadar cömert davranmış mıdır?. İklim çeşitliliği, yer altı - yer üstü zenginlikleri, benzersiz tarih ve kültürel miras, avantajlı coğrafik konumu, genç ve dinamik nüfus yapısı, üretim çeşitliliği, artan dış ticareti, gelişen turizmi ve güçlü ordusu ile Türkiye örnek alınan, kıskanılan bir ülkedir.
Elbette sorunlarımız var. Bize engel olmaya çalışanlar tuzak kuranlar hep vardı, bundan sonrada olacaktır. Fakat bizler birlik içerisinde olduğumuz, olumlu düşündüğümüz sürece, bunlar aşılacaktır. Ne mutlu bize ki böyle imkanları olan bir ülkede yaşıyoruz. Bu ne güçlü ülkedir ki, onlar dışarıdan, birileri içeriden bir türlü yok edemiyoruz. Aksine sürekli büyüyüp güçleniyoruz. İnanıyor ve görüyorum. Cumhuriyetin 100. yılında Türkiye çok farklı çok iyi yerlerde olacaktır. Bütün veriler bu yöndedir. Umudumuzu ve inancımızı koruyalım.
Selam olsun Cumhuriyeti kuranlara, Yaşasın Cumhuriyet !..
|