Son Dakika    |     Sitene Ekle    |    Künye     |     İletişim

YEREL YÖNETİMLERDE YİNE KADIN YOK

Duygu SUCUKA
         YEREL YÖNETİMLERDE YİNE KADIN YOK

Yerel Yönetimlerde Yine Kadın Yok


 


Kadınlar bu yerel seçimleri de kaybettiler. Kaybettiler diyorum çünkü kazanmak için az sayıda da olsa yola çıkmışlardı. Siyasette kadınlara, onlardan faydalanmak, onlara promosyon amaçlı bakılmadığı zaman kazanacaklardır.


 


Mart 2009 Yerel Seçimlerinden yaklaşık bir ay kadar önce, Mersin’de ve Gaziantep’te yaptığımız panellerle, kadının yerel yönetimlerdeki varlığını sorgulamıştık. ‘Kadın yerel yönetimlerin neresinde’ başlığını atarak bu konuyu irdelemiştik. Ve görmüştük ki, kadın yerel yönetimlerin hiçbir yerindeydi. Ve yine görmüştük ki, seçim sürecindeki partiler kadın adaylarıyla övünüyor, kadın başkan seçtireceklerini iddia ediyorlardı. Oysa görünen öyle değildi. Kadınların başkan adayı gösterildikleri yerler seçilebileceklerine ihtimal vermiyordu.


 


29 Mart 2009 yerel seçimlerinden önce Türkiye’deki kadın belediye başkanı sayısı toplam 18 idi. Seçimlerden sonra bu rakam değişmedi. Yeni seçilen kadın başkanların da neredeyse hepsi DTP’den seçildi. 14 kadın başkan seçtiren DTP’yi bir kenara koyarsak Türkiye’deki partilerin kadına bakış açısı bir kez daha kanıtlanmış oluyor.


 


Kadının siyasetteki açmazını birçok kez işlemişimdir. Kanımca buradaki en büyük engel kadınların kendi içlerinde barışık olmamaları, kendilerini desteklememeleri, bir kadın dayanışmasının olmamasıdır. Bu da erkeklere dayandırılmış olan siyasette erkeklerin tercihini kolaylaştırmaktadır. Mesela bu seçimlerde canla başla çalışan, kadın kolları başkanı olan bir arkadaşım, il genel meclisi sıralamasında kendi çabalarıyla 11. sıraya geliyor. Arkadaşımın üzerine tepeden 8 kişi getiriliyor ve bayan arkadaşımın sırası otomatikman 19’a düşüyor. Bu konu birçok yönden değerlendirilebilir. Ben sadece şu noktada yorum yapmak istiyorum: Kendi başarısıyla seçildiği yerde kalsa o arkadaşım şimdi il genel meclisi üyesi olacaktı. Ama karşılarında bir kadın gücü görmeyen erkekler kolaylıkla onun yerini alabilmektedirler.


 


Panellerimizden birisinde, partileri adına konuşan kadın panelistlerden birisi şöyle söylüyordu: “Kadını, salt kadın olması vesilesiyle, onun yeterliliğine bakmadan seçtirmek de doğru değildir.”


Bu söylem, özellikle kendini çağdaş kabul eden sol partilerin söylemidir. Ve eskimiş bir söylemdir. Ve kadınlar arası dayanışma olmadığının, kadının birinci hasmının yine kadın olduğunun ifadesidir. Vasıfsız kadınlar zaten bugün siyasette değiller. Siyasete uzananlar da ne kadar vasıflı olursa olsunlar, aday oldukları yerlere bile getirilmiyorlar. Bunun yanı sıra tahsili olmayan, ilkokul mezunu erkek siyasetçilerin, üst üste kaç dönem yerlerini koruduklarına bakmak lazım.


 


Seçim öncesinde, gösterdikleri üç beş kadın adayla övünen partilerin, seçim sonrasında söyleyebilecekleri hiçbir şey kalmamıştır. 2004 yerel seçimlerinde bir ilden kadın belediye başkanı varken; 2009 seçimlerinde iki ilden kadın başkan olmuştur. İlçelerde ise kadın başkan sayısı bir önceki seçimi bile tutturamamıştır. Yukarıda da söylediğim gibi, hiçbir partinin bu konuda savunu yapabilecek durumu yoktur.


 


Kadınlar siyasette var olmak adına, önce birbirlerini sevmek ve desteklemek, sonra da kararlı olmak zorundadırlar. Daha dürüst ve daha sevgi dolu siyaset, daha güzel yerel çalışmalar için, kadınlar yerel yönetimlere mutlaka taşınmalıdır.


 


05.04.2009


dsucuka@hotmail.com


 


 

Bu yazı 1095  kere okundu

Bu Yazıyı Paylaş: Add to: Facebook.com Add to: StumbleUpon Add to: Yahoo Add to: Google

YORUMLAR

SON YAZILARI

Toprağa Gömülen Sevdalar Kadına şiddet ve intiharlar paneli raporu Ya 12 Eylül Öncesi? Görev süresi dolan rektörler ne yapar Merkez Valilerinin Merkezi İstanbul'un Kayıp Çocukları Türkiye’nin Sokak Çocukları Liseler 4 yıl ama eğitim 3 yıl Ölen Diktatörün ağlayan ülkesi Vurun Devlete

KÖŞE YAZARLARI

ÇOK OKUNANLAR

Sikayetim Var !

1Cumhuriyet evleri 2Trafik rezaleti. 3cadde ve sokak ışıklandırması 4GERİ DÖNÜŞÜM KUTUSU İSTİYORUZ 5soru 6İNSAN SAĞLIĞI 7Geridönüşüm noktaları 8sivrisinek ler 9hizmet mi eziyet mi.. 10cumhuriyet evleri aldatmacası

YAZAR YORUMLARI

1 EVET SEVGİLİ BEKİR 2 uyanalım artık 3 tebrik 4 YORUM 5 biz kimiz 6 büyümüşte küçülmüş 7 EN İYİ OLMAK 8 yüreğine sağlık.... 9 mucizeler sonsuzdur 10 çok film hareketler bunlar

HABER YORUMLARI

1 Bu şehri sevmiyorum. 2 MUTFAKTA BİRİ Mİ VAR? 3 Güüüüüzeeeellll 4 ben beyaz saçlı bir arkadaşım 5 zor gunlerın adamı 6 çiftçi 7 mersin 8 Tebrik 9 Yanındayım 10 Muhteşem Süleyman...

Anketler

En çok hangi rengi seviyorsunuz?
Beyaz
Kırmızı
Mavi
Mor
Pembe
Sarı
Siyah
Turuncu
Yeşil

Gunluk Gazeteler