Son Dakika    |     Sitene Ekle    |    Künye     |     İletişim
ÇİFTÇİLER GÜNÜ BURUK KUTLANDI
14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü nedeniyle Mersin Ziraat Odası Başkanı Cengiz Gökçel Mersin Hal Kompleksinde basın açıklamasında bulundu. Mersin Komisyoncular Derneği hizmet binası bahçesinde yapılan açıklama da Akdeniz Örtü altı Sebze Üreticileri Birliği Ba
2011-05-14 - 14:07

Çiftçiler Günü Buruk Kutlandı
 
14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü nedeniyle Mersin Ziraat Odası Başkanı Cengiz Gökçel Mersin Hal Kompleksinde basın açıklamasında bulundu. Mersin Komisyoncular Derneği hizmet binası bahçesinde yapılan açıklama da Akdeniz Örtü altı Sebze Üreticileri Birliği Başkanı Tansel İzgi’de bir açıklama yaptı. Çiftçilerin yoğun katılım gösterdiği etkinlikte Davul zurnalar eşliğinde “Çiftçiyiz hakkımızı isteriz” “Çiftçiler burada Başbakan nerede?” sloganları atıldı. Yürüyüş yapıldı. Kamyonlarla getirilen biberler halin girişine dökülürken yürüyüş esnasında biberler yollara atıldı.
 
Ürünlerin değerlerinin altında satılmasından dolayı buruk bir Çiftçiler günü kutladıklarını söyleyen Mersin Ziraat Odası Başkanı Cengiz Gökçel, verilen desteklerin de çiftçinin yüzünü güldürmediğini söyledi. Çiftçilerin ürettikleri ürünlerin kaliteli ve sağlıklı olduğunu anlatan Gökçel, çiftçilerin bitme noktasına geldiğini iddia etti. Bibere de  ihracat destek primi istedi.
 
BU GÜNDE ÇİFTÇİLER HATIRLANACAK
14 Mayıs Çiftçiler Günü hakkında bilgiler veren Gökçel, bu günde çiftçilerin hatırlanmasının amaçlandığını söyledi. Gökçel, “ 80 ülkeden 115 tarımsal organizasyonun üye olduğu, dünyadaki 600 milyon çiftçiyi temsil eden, Türkiye Ziraat Odaları Birliğimizin de üyesi olduğu ve halen yönetiminde bulunduğu “Uluslararası Tarım Üreticileri Federasyonu” (IFAP) tarafından 1984 yılında her yıl 14 Mayıs gününün, tüm dünyada “Dünya Çiftçiler Günü” olarak çeşitli etkinliklerle kutlanması kararı alınmıştır.
Ülkemizde de, 14 Mayıs “Dünya Çiftçiler Günü” Türkiye Ziraat Odaları Birliğimiz ve Ziraat Odalarımız tarafından her yıl kutlanmakta, düzenlenen toplantılar ve bazı etkinliklerle sektörümüzün ekonomik ve sosyal açıdan önemi vurgulanmakta, çiftçilerimizin hatırlanması, tarımsal sorunların gündeme gelmesi sağlanmaya çalışılmaktadır.

 
14 Mayıs “Dünya Çiftçiler Günü”nü çeşitli etkinliklerle mutlu bir şekilde kutlamak isterdik.  Ancak sık sık doğal afetlerin yaşanması, girdi maliyetlerinin fazlalığı, pazarlamadaki sorunlar nedeniyle ürünlerimizin değerinde satılamamasından ötürü Mersin’de buruk bir çiftçiler günü kutlaması gerçekleştiriyoruz.
İlimiz tarımsal potansiyeli ile ülkemiz tarımında önemli bir paya sahiptir. Çiftçilerimiz yılın on iki ayında aile bireyleri ile birlikte gece gündüz çalışarak, çok zor şartlarda üretim yapmaktadırlar. Günümüz de  ürün satış fiyatlarımız maalesef, maliyetlerin altında kalmakta, çiftçilerimiz alın terinin karşılığını alamamaktadır. Biber, domates, salatalık, kabak, üzüm, turunçgil gibi yaş sebze – meyve üreticisi çiftçilerimiz her yıl süregelen sıkıntıların altında adeta boğulmaktadır.

NE OLACAK ÇİFTÇİNİN HALİ
Bugün turfanda biberin maliyeti 60 kuruş. Şu an hal satış fiyatı ise 20-30 kuruş, oda istenen fiyat, yani satılmıyor. Ne olacak peki bu çiftçinin hali?
Dünya ile rekabet edebilmemiz için rekabet ortamını iyileştirmek, tarımsal girdi maliyetlerimizi azaltmamız gerekir. Dünyanın en pahalı mazotunu benim çiftçim kullanır, dünyanın en pahalı tohumunu, fidesini, gübresini, ilacını benim çiftçim kullanır ise Türk çiftçisi dünya ile nasıl rekabet edecektir? Nasıl geçimini sağlayacaktır? Bu olumsuz tablo karşısında bu anlamlı günde çiftçilerimizin mutluluğundan bahsetmek mümkün müdür?
11 TRİLYON DESTEK VERİLMESİ GEREKİRKEN,
6 TRİLYON DESTEK VERİLİYOR
Kamuoyunda tarıma büyük destekler yapılıyor düşüncesi hakimdir ve bu bir söylem halini almıştır. Bu konuyu biraz açmak istiyorum. Tarıma verilecek destek miktarının gayrisafi milli hasılanın %1’nin altında olamayacağı 5488 sayılı Tarım Kanununun 21.nci maddesinde açıkça belirtilmektedir. Bu hususu rakamlarla netleştirecek olursak bu yıl ki gayri safi yurt içi hasıla 1,1 katrilyon. Bu durumda tarıma verilmesi gereken destek ise 11 trilyon olması gerek. Neden? Çünkü yasa böyle emrediyor. Ama yasayı dinleyen kim? Ne veriliyor tarıma? Yaklaşık 6 trilyon. Evet yanlış duymadınız. Kanunun emrettiği rakamın ancak yarısı tarıma destek olarak veriliyor. Yani tarım hak ettiği desteği maalesef alamıyor. Bunu herkes böyle bilsin, kimse kimseyi kandırmasın!
UYGULANAN POLİTİKALAR YANLIŞ
Aslında her yıl artmasına rağmen bu yıl verilen 6 trilyon destek çiftçinin yüzünü güldürmüyor. Demek ki uygulanan politikada bir yanlışlık var. Bu uygulamaların çiftçi lehine ürün fiyatlarını üretim maliyetlerinin üstünde bir fiyata satmasına ve sürdürülebilir üretimin hayat bulmasına katkı yapması lazım.
Değerli çiftçi kardeşlerim bizim isteğimiz üretim aşamasında maliyetlerinin düşürülmesi için üretimde kullandığımız tarımsal girdilerin üzerindeki vergi yükünün kaldırılması, üreticinin üretime destek modeli ile desteklenmesidir.
Üretim fazlamızın ise ihracatta değerlendirilmesi, bunun için “ihracatçının, ihraç ettiği ürün oranında nakit olarak rekabet şartları göz önünde bulundurularak desteklenmesi, ihracatçının önündeki bürokratik engellerin kaldırılması gerekir” diye düşünüyorum.”dedi.
 
TURUNÇGİL’E 125, ÜZÜM’E 50 DOLAR DESTEK SÖZÜ ALINDI
Mersin Ziraat Odası Başkanı Cengiz Gökçel konuşmasında Bakan Çağlayan’ın verdiği destek sözlerini de çiftçilerle paylaştı.
Gökçel, “ 7 Mayıs 2011Cumartesi günü Silifke’de “2011 yılı tarım ürünleri ihracat stratejisi” toplantısı gerçekleştirildi. Burada sizlerin adına söz alarak toplantıya katılan Devlet bakanı sayın Zafer Çağlayan’a Turunçgil, üzüm, meyve ve özellikle örtü altı sebze üretimi ile ilgili sıkıntılarımızı ve taleplerimizi arz ettim. Sayın bakanımda dış ticaretten sorumlu bakan olarak Turunçgil ihracatına Eylül ayından önce açıklanmak kaydıyla 125 dolar, üzüm ihracatına ise 1 Hazirandan itibaren geçerli olmak kaydıyla 50 dolar destek vereceğini beyan etti. Umuyor ve diliyorum ki turunçgil ve üzüm ihracatına verilecek ihracat teşviği genişletilerek biber, domates ile diğer sebze ve meyve ürünlerine de yansıtılır.
Değerli çiftçi kardeşlerim. Tarım sadece ekonomik bir sektör değildir. Tarım hem ekonomik hem de sosyal bir sektördür. Bu sektörde milyonlarca insan iş bulmakta, aş bulmakta ve çalışarak ülkemiz ekonomisine önemli oranda katkılar sağlamaktadır. Bunu unutmamak gerekir. Tarım sektörüne sadece ekonomik açıdan bakanlar daima kaybeder. 
BİZLERE GEREKEN ÖNEM VE DESTEK VERİLSİN
Ulu önderimiz ne demiş? Kılıç ve saban. Bu iki fatihten birincisi daima ikincisine yenildi. Yani dünya üzerinde ayakta durmak istiyorsak tarıma gereken önemi vermeliyiz, ülkemizi tarım ve tarıma dayalı sanayi ile kalkındırmalıyız. Biz üretime bugün olduğu gibi yarınlarda da her zaman hazırız. Yeter ki koşullar iyileştirilsin, bizlere gereken önem ve destek verilsin.
Önümüzdeki yıllarda “14 Mayıs Dünya Çiftçiler Gün”lerinin, çiftçilerimizin mutlu olduğu bir ortamda, bayram coşkusu içerisinde kutlanması dileklerimle, hepinizi sevgi ve saygıyla selamlarım.”dedi.
 
İZGİ, BURUK KUTLUYORUZ
Başkan Gökçel’in konuşmasının ardından Akdeniz Örtü altı Sebze Üreticileri Birlik Başkanı Tansel İzgi’de yaptığı konuşmada çiftçiler gününü halaylar çekerek kutlamak istediklerini ancak matem havası, hüzün ve öfke ile karşılamak zorunda bırakıldıkları iddiasında bulundu. . İzgi, “ Çünkü, onyıllardır siyasi iktidarların izlemiş olduğu ekonomik politikalar, ithalat ve ihracattaki izlenen yol ile tarım ve ziraatı bitirme noktasına gelmiştir. Çiftçi ve üreticiler gittikçe borç batağına sürüklenmiş iflasın eşiğine getirilmiştir. Üretimin girdi maliyetleri her yıl artırılarak ancak üretilen ürünün her yıl fiyatı ya aynı tutularak yada düşürülerek üreticiler mağdur edilmektedirler. Hatta ürünler elimizde kalmakta ve zararımız daha da büyümektedir.”dedi.
Dünyanın en pahalı akaryakıtını, en pahalı zirai ilacını, örtü, tohum ve gübreleri kullandıklarını belirten İzgi, çiftçilerin zor şartlarda olduğu bu günü ancak buruk kutlayabildiklerini dile getirdi.

Bu haber 1223 kere okundu

Add to: Facebook.com Add to: StumbleUpon Add to: Yahoo Add to: Google

YORUMLAR

 burak coşkun 2011-05-14
yeter
yeter demek istıyorum ama kapitalizmin bu kadarı fazla be kardeşim yeterrrrrrrrrrrr
yeterrrrrrrrr,emekçiyi sömürmeyin artık

Ekonomi Kategorisine Ait Diğer Haberler

Memurlar 23 Mayıs’ta Grevdeler Galericiler MÜSİAD’da Mersin Fuarlarına Yeni Bir Soluk Akkurt, Kurumsallaşmayı Hedef Seçti Kobilere Türk Ekonomisi Anlatıldı Çek'ler İş Yapmak İstiyor Liman Kongreleri Mersin'de Kıbrıs Türkü’ne Destek ÇKA’dan Tecrübe ve Bilgiler KKTC'ye Aktarılıyor Ankara’ya Çıkartma Yapacağız

KÖŞE YAZARLARI

ÇOK OKUNANLAR

Sikayetim Var !

1Cumhuriyet evleri 2Trafik rezaleti. 3cadde ve sokak ışıklandırması 4GERİ DÖNÜŞÜM KUTUSU İSTİYORUZ 5soru 6İNSAN SAĞLIĞI 7Geridönüşüm noktaları 8sivrisinek ler 9hizmet mi eziyet mi.. 10cumhuriyet evleri aldatmacası

YAZAR YORUMLARI

1 İRADE KAZANDI 2 EVET SEVGİLİ BEKİR 3 uyanalım artık 4 tebrik 5 YORUM 6 biz kimiz 7 büyümüşte küçülmüş 8 EN İYİ OLMAK 9 yüreğine sağlık.... 10 mucizeler sonsuzdur

HABER YORUMLARI

1 19 MAYIS ve ATATÜRK 2 TEŞEKKÜR VE ŞÜKRAN 3 Bu şehri sevmiyorum. 4 MUTFAKTA BİRİ Mİ VAR? 5 Güüüüüzeeeellll 6 ben beyaz saçlı bir arkadaşım 7 zor gunlerın adamı 8 çiftçi 9 mersin 10 Tebrik

Anketler

En çok hangi rengi seviyorsunuz?
Beyaz
Kırmızı
Mavi
Mor
Pembe
Sarı
Siyah
Turuncu
Yeşil

Gunluk Gazeteler