Son Dakika    |     Sitene Ekle    |    Künye     |     İletişim
KÜLTÜREL VARLIKLAR KORUNACAK
Mersin Valiliği Taşınmaz Kültür Varlıklarının korunmasına ait katkı payı dağıtım imza töreni yapıldı. Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu’nun katıldığı toplantı Mersin İl Özel İdaresi Toplantı salonunda gerçekleşti.
2011-09-18 - 13:55

  
Kültürel Varlıklar Korunacak
 
Mersin Valiliği Taşınmaz Kültür Varlıklarının korunmasına ait katkı payı dağıtım imza töreni yapıldı. Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu’nun katıldığı toplantı Mersin İl Özel İdaresi Toplantı salonunda gerçekleşti.
Toplantıya Anamur Belediye Başkanı Mehmet Türe, Tarsus Belediye Başkan Vekili Kerim Tufan, Mut Belediye Başkanı Murat Orhan, Gülek Belediye Başkanı M. Tekin Çelik, Aydıncık Belediye Başkanı Ferat Aktan, Bozyazı Belediye Başkanı Mehmet Ballı, İl Genel Meclisi Başkanı Halil Ünal, İl Genel Meclisi MHP Grup Başkanvekili Fahrettin Kılınç, il Genel meclis üyeleri katıldı.
Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu’nun konuşmasından önce katkı payı aktarılacak projelerin, Mersin İl Özel İdaresi Kültür Koruma Müdürlüğü tarafından tanıtımı yapıldı. Tanıütımın ardından Vali Güzeloğlu konuşmas yaptı.
Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu yaptığı konuşmada Mersin’in tüm zenginliği içinde barındıran bir kent olduğunu belirterek, ticaret başta olmak üzere temelde bütün alanlara dönük bir büyük zenginlik olduğunu söyledi.

MERSİN’İN HER KÖŞESİ KÜLTÜR ZENGİNLİĞİ 
Güzeloğlu; “Mersin’in her köşesinde Kültür ve turizm değerlerinde yeni bir dönem başlattık. Bu dönem Mersinin sahip olduğu bütün zenginlikleri ve güzellikleri, turizm ve kültür anlamında öncelikle korumak fonksiyonel bir kullanım ile buluşturmak ve turizm noktasında kentimize ve ülkemize değer yaratacak bir şekilde gelecek kuşaklara aktarmaktır.
Bu noktada ortak bir sorumluluk var. Her kurum ve her kesim adına yapılması gereken görevler var. Ancak bu sorumluluğu böylesi hissettiğimiz, sorumluluğumuz çerçevesinde hareket ettiğimiz ve Tüm Mersine bunu hâkim kıldığımız takdirde şüphesiz bu hedefleri başarmamız mümkün olacaktır. Çok büyük projeler Mersin’de turizm adına bugün gündemimizdedir” dedi.
TURİZME ÖNEM VERİLECEK
Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu Mersin’de ulaşım, turizm, sosyal ve kültürel projelere kadar bütün projelerin devam ettiğini ifade ederek, Mersin ve ilçelerine yapılan çalışmalar hakkında da bilgiler verdi.
Bu çalışmalar 2012 yılında da aynı hız ve içtenlikle devam edecek Mersin sahil bandında ki bütün turizm merkezlerini turizm yatırımcılarının tahsis edilebilir ve yatırım yapılabilir boyutuna taşıyacaktır.Şüphesiz sadece sahilde ki çalışmalar deniz ve güneş anlamında değil iç içe ve birbirini destekleyen tarih, kültür, doğa, kongre ve sağlık turizmi ve 2013 Akdeniz oyunları buluşmasının mersinde gerçekleşmesi ile birlikte spor turizmi de bu kentin turizm çeşitlendirmesinde de bu gündem de yerini almıştır” dedi.
 
VALİLİK BİNASI TARİHİ YERİNİ ALACAK
“Mersin’de tüm bu değerleri iç içe, sürdürülebilir bir biçimde, kurumların işbirliği içerisinde kesin bir kararlılıkla hedefe doğru taşıyoruz” diye devam eden Valimiz, “Ancak, böyle hareket ettiğimiz zaman geçmişteki kayıp yıllarımızı ve zamanlarımızı telafi edebiliriz. Bu şekilde yapıldığı takdirde; Mersin’in hedefi olan dünya kenti olma arzusu çok uzak değil, aksine yanı başımızdadır. Artık, bütün bir şekilde yepyeni ve çok özel bir ‘kentsel tarihi yarımada projesi’ 2013 hedeflemesi olarak başlamıştır” ifadelerini kullandı.
            Bu projelerin başında bugün Sağlık Müdürlüğü olarak hizmet veren tarihi Valilik binasının olduğunu ifade eden Valimiz, “Bu kentin geçmişine tanıklık yapan, bugün rahmetli olan birçok valimizin ili yönetme sorumluluğunu paylaştığı bina olan, Büyük Önder Atatürk’ün geldiğinde ziyaret ettiği yapı olan, Kurtuluş’u simgesi bayrağımızın Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunda göndere çekildiği Valilik binası; sanki perdelenmiş ve önemini yitirmiş olan yapı 2013 Haziran ayından önce bu kentte yenilenmiş ama geçmişini aktarmak adına dik duruşuyla gelen tüm konuklara da hoş geldin diyecek bir devlet yapısı olarak inşallah hepimizin gayretiyle hizmete girecek” dedi.
 
İNSAN NEFESİ OLMAYAN BİNA
YIKILMAYA YOK OLMAYA MAHKUMDUR
İmza törenine geçileceğini belirten Vali Güzeloğlu, kültürel değerlerde insan nefesinin mutlaka olması gerektiğine dikkat çekti. Vali Güzeloğlu, “ Biraz sonra, bugün imzalayacağımız ve katkı koyacağımız tüm projeler tüm bunların çok güzel bir özetini bizlere açık bir şekilde sunmaktadır. Sayın başkanlar burada. Bana getirdikleri bütün kültür restorasyonlarına sorum şudur? Ne olarak tanımlamak ve ne olarak kullanmak niyetindesiniz? Hiç unutmayınız ki insan nefesi ve sesi değmeyen bina yıkılmaya, yok olmaya ve zaman içerisinde yıkılmaya mahkûmdur. Ben proje hazırlayan tüm arkadaşlarımı kutluyorum. Devam eden çalışmaların çok yakın bir zamanda çoğalacağını da paylaşmak istiyorum. Hedefimiz gerek arkeolojik, gerek doğal bütün koruma alanlarını bu alanlarda ki varlıkların Göksu su deltasında ki doğal alanını ve Ramsar sözleşmesinin bize büyük bir zenginlik olarak sunduğu caretta carettaları saymakla bitirilmeyecek kadar zengin ve iç içe geçmiş Mersin’in her köşesine kadar bu sorumlulukta yolumuza devam ediyoruz. Ben katkı koyan, çaba gösteren proje hazırlayarak buraya gelen tüm arkadaşlarımı kutluyorum. İmzalanacak protokollerin en kısa süre içerisinde tamamlanarak, ülkemize ve bölgemize hayırlı olmasını diliyorum.”dedi.
 
Mersin Valisi Güzeloğlu’nun konuşmasının ardından imza törenine geçildi. İsmi anons edilen Belediye Başkanları tek tek Vali Güzeloğlu ile birlikte sözleşme imzaladı. Yaptıkları konuşmalarda da teşekkür ettiler.
KATKI PAYI ALMAYI HAKEDEN O PROJELER


VE BAŞKANLARIN GÖRÜŞLERİ
Toplamda 3 milyon 187 bin 420 TL’lik bir katkı payını almayı hak eden projeler arasında; Tarihi Valilik Binası Restorasyon ve Çevre Düzenleme Uygulama İşi, Anamur Kısakahyalı Konağı Restorasyon Yapım İşi, Gülek Kalesinin Çevre Düzenleme ve Restorasyonunun Hazırlanma İşi, Aydıncık ve Çevresi Koruma Amaçlı İmar Planı Yapım İşi, Bozyazı ve Çevresi Koruma Amaçlı İmar Planı İşi, Mut Kalesi Taşhan ve Çınaraltı Arasında Bulunan Cumhuriyet Meydanının Kentsel Tasarımı Projesinin Hazırlanması İşi, Tarsus Makam-ı Danyal Cami Restorasyon Yapım İşi ile Taşucu Eski Gümrük Binası Restorasyon Uygulama İşi bulunuyor.
 
Anamur Belediye Başkanı Mehmet Türe
Sayın valimize çok teşekkür ediyorum. Anamur da beş tane tescilli korumalı binamız var. İlkine başladık. Anamur’da Mahmure Kalesi ve Antik Kentimiz var. Orayı Sayın valimiz bizzat gelip gördü. Oralar ile ilgili de çalışmalarımız var. İnşallah yollarımızın yapılması ile ilgili de Anamur turizm de ki mutlaka hak ettiği değeri alacak. Bu konuda da Sayın Valimiz bize birinci sırada destek ve yardımlarını başlattı. Desteklerinin devamını diliyorum.
 
Gülek Belediye Başkanı M. Tekin Çelik
Gülek kalesi bakımsız kaderine terk edilmiş bir yapı iken sayın valimizin oraya el atması ile inşallah geçmişte ki görkemli yapısına tekrar kavuşacak. Gülek Tarsus’a bağlı bir belde. Sadece Gülek kalesi değil aynı zamanda şu anda Valimizin önderliğinde başlatmış olduğumuz Karboğazı Kayak Turizm Merkezi çalışması da devam ediyor. Orada ki katkılarından dolayı ben Sayın Valimize teşekkür ediyorum.
 
Bozyazı Belediye Başkanı Mehmet Ballı
Bir yıl önce Taşabelen koruma amaçlı imar planı yapıldı. O sonuçlandıktan sonra o bölgede bir uygulama yaparak tarihi yerlerin korunması ama korunmaya değer olmayan yerlerin de bugünün insanına kazandırılması düşüncesi ile böyle bir proje geliştirdik. Naçizane görüşüm şudur, dünü düşünerek bugünü karartmamak lazım. Mazi ve ati arasında köprü olan bugünün nesli dünün değerlerini koruyucu ama haldeki insanlarımızın da durumunu düşünen geleceğe yatırım olabilecek şeylerin de yapılabilmesini sağlamalıyız. Desteklerinizi bekliyor ve teşekkür ediyorum.
 
Mut Belediye Başkanı Murat Orhan
Mut’ta yaşayan mutlu insanlar olarak herkesin selamını getirdim. Daha önceden mersin için bizim için son derece önemli olan bu kültürel eserlerin yaşatılması noktasında, o eserleri bırakan insanların kemiklerinin sızlamaması için de çok manidar olacağını düşünüyorum. Emeği geçen bütün arkadaşlarıma ve Sayın Valimize teşekkür etmeyi bir borç bilirim.
 
Tarsus Belediye Başkan Vekili Kerim Tufan
Böyle bir toplantıda bulunmaktan son derece mutluyum. Sayın Valimize katkılarından dolayı teşekkür ediyorum. Dünyanın hiçbir şehrinde 20 dakika içinde beş bin yıllık bir tarihi görmek mümkün değil derler ama bunu Tarsus için söylerler. Böyle bir Tarsus’ta böyle güzel eserler her gün yenileri ilave edilerek çıkılıyor. İnşallah Tarsus’un şanına yakışır nice eserler kazandıracağız.
Aydıncık Belediye Başkanı Ferat Aktan
Biz her şey için teşekkür ediyoruz. Turizm için verdiğiniz çabalar için teşekkür ediyorum.



Konuşmaların ardından  günün konusunu içeren sergi gezildi, kokteylde ise sohbet edildi.
 
 

Bu haber 425 kere okundu

Add to: Facebook.com Add to: StumbleUpon Add to: Yahoo Add to: Google

YORUMLAR

Kültür Sanat Kategorisine Ait Diğer Haberler

Bu Yıl Tahta Kaşık Yılı Meslek Liseli Kızlardan Kermes 19 Mayıs’ta Ayhan Çınar Konseri Kuzucu’dan İnciay Yapım’a Ziyaret Vali Güzeloğlu, Yörük Düğününe Katılacak Anaokulunda 23 Nisan Coşkusu Çocuk Tiyatroları Festivali Perde dedi Gelinle Damat’tan Tollu’ya Ziyaret Yörük Düğünü Film Oluyor Korsan/Bale 2 Perde

KÖŞE YAZARLARI

ÇOK OKUNANLAR

Sikayetim Var !

1Cumhuriyet evleri 2Trafik rezaleti. 3cadde ve sokak ışıklandırması 4GERİ DÖNÜŞÜM KUTUSU İSTİYORUZ 5soru 6İNSAN SAĞLIĞI 7Geridönüşüm noktaları 8sivrisinek ler 9hizmet mi eziyet mi.. 10cumhuriyet evleri aldatmacası

YAZAR YORUMLARI

1 İRADE KAZANDI 2 EVET SEVGİLİ BEKİR 3 uyanalım artık 4 tebrik 5 YORUM 6 biz kimiz 7 büyümüşte küçülmüş 8 EN İYİ OLMAK 9 yüreğine sağlık.... 10 mucizeler sonsuzdur

HABER YORUMLARI

1 19 MAYIS ve ATATÜRK 2 TEŞEKKÜR VE ŞÜKRAN 3 Bu şehri sevmiyorum. 4 MUTFAKTA BİRİ Mİ VAR? 5 Güüüüüzeeeellll 6 ben beyaz saçlı bir arkadaşım 7 zor gunlerın adamı 8 çiftçi 9 mersin 10 Tebrik

Anketler

En çok hangi rengi seviyorsunuz?
Beyaz
Kırmızı
Mavi
Mor
Pembe
Sarı
Siyah
Turuncu
Yeşil

Gunluk Gazeteler