BÜYÜKŞEHİR, TÜRK EDEBİYATI’NIN 2 USTA İSMİNİ MERSİN’DE AĞIRLADI

USTA YAZARLAR ‘DİYALOGLAR’ SERİSİNİ MERSİN’DE GERÇEKLEŞTİRDİ

KÜLTÜR VE SANAT HİZMETLERİ BÜYÜKŞEHİR İLE KENTİN HER YANINDA…

Hayata geçirdiği kültür ve sanat faaliyetleri ile kente yenilikçi bir vizyon ve dinamik katan Mersin Büyükşehir Belediyesi, Türk edebiyatına birbirinden değerli eserler kazandırmış 2 yazarı ‘Murat Gülsoy’ ve ‘Ayfer Tunç’u ağırladı. 2013 yılından bu yana edebiyatseverlerin karşısına ‘Diyaloglar’ serisi ile çıkarak farklı yazarlar üzerine sohbet eden yazarlar, Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı organizasyonunda Kongre ve Sergi Sarayı Çok Amaçlı Salon’da edebiyat tutkunları ile bir araya geldi. 2 usta yazar serinin bu bölümünde, Brezilyalı yazar Clarice Lispector’un ‘Yıldız Saati’ kitabı üzerine söyleşi gerçekleştirdi.

Kent genelinde hayata geçirdiği kültür ve sanat faaliyetleri ile kente yeni bir vizyon ve dinamik katan Mersin Büyükşehir Belediyesi, Türk edebiyatına birbirinden değerli eserler kazandırmış 2 yazarı ‘Murat Gülsoy’ ve ‘Ayfer Tunç’u ağırladı. 2013 yılından bu yana edebiyatseverlerin karşısına ‘Diyaloglar’ serisi ile çıkarak farklı yazarlar üzerine sohbet eden yazarlar, Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı organizasyonunda Kongre ve Sergi Sarayı Çok Amaçlı Salon’da edebiyat tutkunları ile bir araya geldi.

Edebiyat tutkunlarının büyük bir ilgiyle takip ettiği ‘Diyaloglar’ serisinin bu bölümünde yazarlar, aslen Ukrayna kökenli olan Brezilyalı yazar Clarice Lispector’un ‘Yıldız Saati’ kitabı üzerine söyleşi gerçekleştirerek, kendi bakış açıları üzerinden kitap hakkında değerlendirmelerde bulundular. Etkinliğin bitiminde ise usta yazarlar, okurlarının kitaplarını imzaladı.

Akça: “Büyükşehir’in kültür ve sanat hizmetleri kentin her noktasına yayılıyor”

Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı’na bağlı Kent Katılımı ve Sivil Toplumla İlişkiler Şube Müdürü Başar Akça, Murat Gülsoy ve Ayfer Tunç’un uzun yıllardır yapmış olduğu ‘Diyaloglar’ programını Mersin’de edebiyatseverlerle buluşturduklarını söyleyerek, “Çok güzel bir katılım oldu. Yazarlarımız kitabı bize çok güzel aktardılar. Etkinlikte imza günü de gerçekleşti. Büyükşehir Belediyesi’nin kültür ve sanat hizmetleri, bu şekilde kentin her noktasına yayılıyor” ifadelerini kullandı.

Tunç: “Mersin’in çok güçlü bir edebiyat altyapısı var”

Usta yazar, editör ve senarist Ayfer Tunç, etkinliğe katılımın oldukça yüksek olduğunu belirterek, “Çok coşkulu ve değerli bir seyirci topluluğu vardı. Salon dolmaz diye düşünmüştüm, ama doldu. Mersin’in çok güçlü bir edebiyat altyapısı var” sözlerine yer verdi. Mersin’de olmaktan dolayı mutlu olduğunu kaydeden Tunç, Büyükşehir Belediyesi’nin yapmış olduğu etkinliğin diğer belediyelere de örnek olması gerektiğini vurgulayarak, “Her ne kadar dijital dünya büyük bir açığı kapatıyor gibi sanılsa da, bu tıpkı bir ülkeyi fotoğraflarından görmek gibidir. Oraya gittiğiniz zaman bambaşka bir şeyle karşılaşabilirsiniz. Dolayısıyla, okurlarla canlı söyleşi yapmak ve bir arada olmak çok etkileyici bir şey” dedi.

“Mersin’in kültürel etkinliklere açık olması, çok büyük bir şans”

Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlemiş olduğu 2. Tarsus Festivali’nde de yer aldığını kaydeden Tunç, “Belediyeler sadece yol yapmakla, çöp toplamakla görevli kurumlar değildir. Bir ülkenin veya şehrin kültürel hayatını canlı tutarak onlara hizmet vermek de, belediyelerin görevleri arasında olmalı. Mersin’in böylesi kültürel etkinliklere açık olması, çok büyük bir şans” diye konuştu.

Gülsoy: “Diğer belediyelerin de bu uygulamayı örnek alması gerekir”

Akademisyen ve usta yazar Murat Gülsoy ise, etkinliğin kendisi için çok keyifli geçtiğini ifade etti. ‘Diyaloglar’ serisinin Mersin’de yaptıkları bölümüyle ilgili konuşan Gülsoy, en kalabalık ve en büyük salonlardan birinin Mersin’de olduğunu dile getirdi. Geçtiğimiz aylarda yapılan 2. Tarsus Festivali’ne de katıldığını aktaran Gülsoy, “Ben ilk kez gelmiştim ve çok da sevdim. Burada çok sevdiğimiz dostlarımız da var. Yazar arkadaşlarımızla dostluklarımız da gelişiyor. Burada olmak çok güzel bir duygu” dedi.

Özellikle son yıllarda belediyelerin, vatandaşların kültürel hayatını son derece yakından belirleyen kurumlar olduğunu belirten Gülsoy, “Merkezi yönetimlerin sizin taleplerinizi karşılaması, fark etmesi uzun zaman alıyor. Başka şehirlerin, başka belediyelerin de bu uygulamayı örnek alması lazım. Bir de bu yayılan bir şey. İyilik de yayılır, bulaşıcıdır ve özendiricidir. Bu yüzden Mersin Büyükşehir Belediyesi’ni kutluyorum” ifadelerini kullandı.

Etkinlik, edebiyat tutkunlarından tam not aldı

Etkinliği çok beğendiğini söyleyen katılımcılardan Yağmur Bozdoğan, “Diyaloglar’ı çok keyifli buldum. Bu etkinliklerin oldukça verimli olduğunu düşünüyorum. Mersin Büyükşehir de bu konuda çok iyi çalışıyor” dedi.

Katılımcılardan Yıldız Alaylı, ‘Diyaloglar’ın koyu bir sıkı takipçisi olduğunu söyleyerek, “2 önemli yazarımızın arasındaki uyum çok güzeldi. Dostlukları da çok eskiye dayandığı için, o muhabbetin içine sizi kolaylıkla alıyorlar ve çok donanımlı oldukları için de etkinlikten çok fazla bilgi ile ayrılıyorsunuz” diye konuştu. Mersin’in son dönemlerde parlayan ve öne çıkan bir şehir olduğunu da kaydeden Alaylı, “Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin, güneyin incisi bir şehri bu etkinliklerle, halkla buluşturması çok güzel” ifadelerini kullandı.