İnce Oğuz: “Muhtarlık Artık İçi Dolu Harika Bir Yer”

İstikbal Özel Haber/Fatma Aydın- Nil RTV ekranlarında “41 Dakika Program” yapımcısı Yazar Rüştü Aydın, Akbelen Mahalle Muhtarı Merve Meral İnce Oğuz’u konuk aldı. Sosyal Medya üzerinden yapılan canlı yayın, muhtarlık binası yanındaki İbrahim Karacaoğlan Parkı içinde yapıldı. Program yapımcısı Rüştü Aydın’ın mahalle hakkında genel bilgi, sorunlar ve istekler gibi sorularına yanıt veren Muhtar Merve Meral İnce Oğuz, Akbelen mahallesinde ilk kadın muhtar olduğunu söyledi. Muhtar İnce Oğuz, “1984 doğumluyum, Akbelen de doğan, Akbelen de büyüyen aynı zamanda esnaf ve Mersin gönülden gönüle yardımlaşma dernek başkanı olan Akbelen mahalle muhtarlığı yapan ilk kadın muhtarım.

ARACI, KÖPRÜ OLARAK BURADAYIZ

Benim muhtarlık düşüncem biraz farklı başladı. Akbelen mahallesi uzun zamandır hizmet almayan bir mahalle. Akbelen çok büyük bir mahalle olmasına rağmen çoğu şeyde çok eksiğiz. Fen olarak, sosyal olarak çok eksiğiz. Bunu dile getirmesi gerektiren bir kişi vardı buda biz olduk, öncü olduk. Talepleri yerine getirmeye çalışıyoruz. Üst kurullara ulaştırmaya çalışıyoruz. Aracı, köprü olarak buradayız.

BİZİM MUHTARLIĞIMIZ İLE BERABER ALGI DEĞİŞTİ

Mahalle olarak da muhtarlığa başladığımız günden bugüne çok büyük bir fark oldu. Benim mahallemde diğer mahalleler olsun artık muhtarlık kısmının gerçekten yapılabileceğini gördü. Önceden muhtarlık hakkında bir algı vardı muhtarlıklar kaldırılsın diye… 10 kişiden 8’inden duyuyorum bu sözleri. Bizim muhtarlığımız ile beraber algı değişti. Muhtarlık eğer bu şekildeyse, devam etsin deniliyor. Halk ile birbirini buluşturan bir muhtarlıksa, talepleri doğru yerde doğru şekilde isteyen bir muhtarlıksa, devam edilsin diye.

ALT YAPININ BİR AN ÖNCE ÇÖZÜLMESİ GEREKİYOR

Akbelen Mahalle Muhtarı Merve Meral İnce Oğuz, mahalle sorunlarını ve isteklerini tek tek sıraladı. Muhtar İnce Oğuz, “Biz Akbelen, Halkkent ve Güneykent olarak toplu konutlara sahibiz. 30 küsur yaş almış binalarımız var. Kanalizasyon sorunlarımız var. Başkanlar ile görüştüğümüz de bizim alt yapı sorunumuzu çözmediğiniz de hem görsel alanda hem fiziki alanda hem de insani alanda kayıplarımız var. Altyapının bir an önce çözülmesi gerekiyor.

Sosyal tesisler hiç yok. Bir okuma salonumuz var. Çok şükür şuan tek sosyal alanımız orası. Parklarda ki küçük oyuncaklar hariç hiçbir şeyimiz yok. Ben çocuklarımın spor faaliyetlerinde gelişebileceği alanlar istiyorum. Kapalı pazar yerimiz yok, bunu istiyorum. Taziye evi istiyorum.

Kentsel dönüşüm ile ilgili bir proje şuan yok. Öyle bir söylenti de yok. Olacağını da düşünmüyorum. Doğal gaz bile yok, konut evlerimizin çoğunluğunda yok. Daha yeni yeni gelen yerler var. Onun da çalışmasını yapıyoruz. Aksa grubu ile de görüşüyoruz.

TEDAŞ kanayan yaramız. Çok fazla elektrik kesintisi olmuştu. Bir trafo talep ettik. Ama yatırımın çok güçlü olması gerektiğini şuan olamayacağını söylediler mesela 840131 diye bir sokağım var. Oturan vatandaşlarım da var kör nokta. Cumhurbaşkanlığına kadar yazdım. Denetlemişler. Alanda aydınlatma var mı, zifiri karanlığın içinde. Kör noktalarım var aydınlatılması gereken. Genelde sorun çok sık kesiliyor. Bunların hemen çözülmesi gerekiyor.

SPOR ANLAMINDA HİÇBİR ŞEY YOK. BOMBOŞ BİR MAHALLEYİZ

Okullarımız mahallemize yeterli. Bir okulumuza dışardan bile taşımalı öğrenci alabiliyoruz. Okul seviyeleri iyi ama okullarımızda kültürel anlamda projeler yok. Satranç kursu istiyoruz. Tiyatro istiyoruz. Müzik aletlerinin çalınabileceği, görsel olabileceği bir proje istiyoruz. Milli eğitimden her şey isteyebilirler. Spor anlamında hiçbir şey yok. Bomboş bir mahalleyiz. Çözüm üretmeye çalışıyoruz. Ama demek ki yeterli gelmiyor. Şuraya şunu yapabilir miyiz dediğimizde oraya başka bir proje olabilir ya da durabiliriz cümlesiyle karşılaşıyoruz. Eğitim olarak yeterli. Standart orta derecede. Çocuğun bir ufku yok.

HER YERDEN ULAŞIM SAĞLANABİLİYOR. HERHANGİ BİR SIKINTI YOK

Ulaşım sorunumuz yok. Her yere yakınız. Her yerden ulaşım sağlanabiliyor. Herhangi bir sıkıntı yok. Hastaneye direk giden araçlarımızın çoğalması gerekiyor. Gerek büyükşehir gerekse Osmaniye Koop. olarak. Osmaniye Koop. destekliyor bu konu ile ilgili. En yakın zamanda buna sonuç bulacaklar.

Mahallemizin parklarına mobese kameraları istiyoruz. Aydınlatma ile beraber mobese kameraları istiyorum. Mahalle parklarımıza gerçekten faaliyet alanı istiyoruz. Kadınlarımızın hiçbir yaşam alanı yok, üretim alanı yok. Paylaşım alanı yok. Murat Tutal park alanımız var. Yürüyüş yolu bile kırık dökük. Onarılması gerekiyor. Değişmesi gerekiyor. Talep ediyoruz, olacağını söylediler. Dönüşlerini bekliyoruz.

Z KUŞAĞI İRONİSİ
Z KUŞAĞI İRONİSİ
İçeriği Görüntüle

ÇOCUKLARIMIZI TEŞVİK ETMEMİZ GEREKİYOR.

Ben çocuklarıma kendilerini geliştirebilecekleri bir alan istiyorum. Bende bir anneyim, bir kadınım. Sesimin duyulmasını istediğim kadar herkesin sesi olmaya çalışıyorum. Bir çocuğun kendini geliştirebileceği bir alana sahip olsun. Bir kadının kendini iyi hissedebileceği bir yerde olsun istiyorum. Bu tabi ki, büyüklerimizden, belediyelerimizden, bakanlıklarımızdan olabilecek bir şey.

Okuma salonumuz var ama ben muhtarlıktan da uzak kalsın istemiyorum. Oradan kendi getirdikleri kitapları başka çocukların okumasına fırsat veriyoruz. Ayın birincisini seçip küçük bir ödül veriyoruz. Çocuklarımızı teşvik etmemiz gerekiyor. Mahallemin taşına toprağına benim sebebimle gelirse onur duyarım. Benim kadınım özgürce adım atsın mahallemde, benim çocuğum özgürce burada eğitim alarak, kendini geliştirerek, gitsin benim mahallem güzel olsun, iyi hissetsin, nefes alsın alt yapısı ile sosyal aktiviteleri ile komşusuna merhaba diyerek nefes alsın.” Dedi.

MUHTARLIK ARTIK BİR BİNA DEĞİL, İÇİ DOLU HARİKA BİR YER

Akbelen mahallesinin sosyal kültürel konularını da dile getiren Muhtar İnce Oğuz, “Bizim kendi mahalle muhtarlığımızı aldıktan sonra iki bine yakın bir kadın grubumuz var. Watshapp grubumuz. Haftanın iki günü belirli günler onları açıyoruz. İşte ürün satmak isteyen, yaptığı el işini satmak isteyen, evinde ki eşyasını paylaşmak isteyen, oradan iletişime geçiyorlar. Mahalle günleri yapıyoruz. Her hafta belirli günlerde Sokaklara çıkıp, komşuları geziyoruz. Birlikte etkinlik yapmaya çalışıyoruz. Güzel dönüşler alıyoruz. Daha iyi olacağına da inanıyorum.

Akbelen sevgisi burada doğup büyümekten geliyor. Toprağına taşına el sürmekten geliyor aslında biz hep özgürlükle büyüdük. Buralar hep tarlayken bıçağımızı limonumuzu alıp limon bahçesine gidiyorduk. Bir tane yiyip geliyorduk. O mutluluktu. Ama şuan komşularda güven duygusu çok az. Bir birine çok yakın değiller… Kapı çaldığında karşıda kim oturuyor, dediklerinde bilmiyorum muhtarım diyorlar. Bana bu çok acı geliyor. Bizim kapımız sürekli açık. Muhtarlığımızın çok nadirdir kapalı olduğu. Semaverimiz ocaktan hiç düşmez. Gelenimiz gidenimiz eksik olmaz. Benim için çok önemli. Muhtarlık artık bir bina değil, içi dolu harika bir yer.” Dedi.

Mahalle halkının da katıldığı programda mahalle sakinleri de Akbelen Mahalle Muhtarı Merve Meral İnce Oğuz’a sorular sordu yanıtlarını aldı.