TOROSLAR ZABITASINDAN, KIRTASİYELERE SIKI DENETİM TOROSLAR ZABITASINDAN, KIRTASİYELERE SIKI DENETİM

İSG uzmanları sorunlarını ve taleplerini paylaştı

İş Sağlığı ve Güvenliği sektörü 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası’ndaki ertelemelerin gündemden çıkarılmasını ve sektörde birlik sağlanması adına asgari ücret tarifesi oluşturulmasını istiyor.

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) 31 No’lu İşletme Destek Faaliyetleri Meslek Komitesi, ‘Önce İnsan’ mottosuyla İş Sağlığı ve Güvenliği Sektör Toplantısı düzenledi. MTSO Meclis Başkanı Hamit İzol, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mustafa Özdamar, Yönetim Kurulu Üyeleri Gökben Gökbulut ve Murat Aktoğ, Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimleri İşletmecileri Derneği Genel Başkanı Cengiz İmeci, Komite Üyeleri ve sektör temsilcilerinin katıldığı toplantıda sektördeki son yasal düzenlemeler ele alındı. 31 No’lu Komiteden Yönetim Kurulu Üyesi Gökben Gökbulut’un modere ettiği toplantıda sektördeki gelişmeler, yaşanan sorunlar ve çözümleri değerlendirildi. Toplantıda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü Çalışma Uzmanı İbrahim Kır dünyadaki ve Türkiye’deki iş sağlığı ve güvenliği uygulamaları hakkında bilgi verdi. 6331 sayılı yasa, 2023 yılı mevzuat değişikliklerine de değinen Kır, taban fiyat konusundaki düşüncelerini aktardı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Adana Rehberlik ve Teftiş Grup Başkanlığı İş Başmüfettişi İsmail Seyitoğlu ise işyerlerinin İSG profesyonelleri çalıştırması sırasında dikkat etmesi gerekenleri, yükümlülükleri ve denetimler sırasındaki beklentileri paylaştı.

Gökbulut: “İş sağlığı ve güvenliği üretim kapasitesine paralel olmalı”

Toplantının açılışında konuşan Yönetim Kurulu Üyesi Gökbulut, iş kazalarının sayısı ve çalışan sağlığının takibinin kaliteli ekonominin göstergelerinden olduğuna dikkat çekti. Bu nedenle Mersin’de iş sağlığı ve güvenliğinin üretim kapasitesine paralel bir seviyede olması gerektiğini vurgulayan Gökbulut, MTSO olarak çalışmalara bu bilinçle yön verdiklerini söyledi. “İnsan kaynağımız en büyük değerimizdir” diyen Gökbulut,  Mersin’in iş sağlığı ve güvenliğinde Avrupa standartlarında olması gerektiği düşüncesiyle hareket ettiklerini dile getirdi. Bu anlayışla AB ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen “İş Sağlığı ve Güvenliğinin Geliştirilmesi Hibe Programı” kapsamında; MTSO tarafından yürütülen, ‘Mersin İlinde İş Sağlığı ve Güvenliği Destek ve Rehberlik Sisteminin Geliştirilmesi’ isimli projeyi hayata geçirdiklerini aktardı. Projeyle özellikle inşaat, kimya, metal gibi çok tehlikeli sektörlerde, önlem alıcı bir yaklaşımla, iyileştirilmiş çalışma koşullarının desteklenmesini sağlamak istediklerini kaydeden Gökbulut, ardından proje kapsamında yürütülen faaliyetleri şöyle özetledi:

“Oda bünyesinde İSG Rehberlik Merkezi kurduk”

“Projeyle öncelikle tüm paydaşların, İSG alanında bilgi seviyelerinin geliştirilmesine destek vermek istedik. AB standartlarına uygun olarak, örnek İSG uygulamalarının ve yöntemlerin yaygınlaştırılmasını hedefledik. Proje sonunda Mersin’de 61 firmanın İSG mevcut durum analizi ve örneklem çalışmasını tamamladık. Mersin’de çok tehlikeli sektörlerde, ‘İSG Mevcut Durum Analiz Raporu’ hazırladık. Mevcut durum analizi yapılan 52 firmanın, İSG yönetim sistemlerinin AB standartlarında uygun olarak iyileştirilmesine katkı sunduk. İngiltere Ulusal İş Sağlığı ve Güvenliği Sınav Kurulu (NEBOSH) iş birliğinde seçilen;  işveren, çalışan ve İSG danışmanlarına İngiltere’de geçerli olan sertifikasyon faaliyetlerini tamamladık. Yine NEBOSH işbirliğinde; çalışanlar, işverenler/yöneticiler ve İSG uzmanlarına yönelik kapsamlı eğitim programları, bilgilendirme seminerleri düzenledik. İşveren, çalışan ve İSG danışmanlarına yönelik kullanıcı dostu rehberler hazırladık. Çevrimiçi İSG Paylaşım ve Rehberlik Platformunu kurduk. İSG konularında etkin çalışmalar yürütebilmek için MTSO İş Sağlığı ve Güvenliği Rehberlik Merkezi’ni kurduk.”

Sektörün tüm sorunları henüz çözülmese de Oda ve ilgili meslek komitelerinin çalışmalarıyla sektördeki kurumsallaşma, standartların yükseltilmesi anlamında önemli adımlar atıldığını kaydeden Gökbulut, “El ele vererek Mersin’de ekonomide bütünsel bir kaliteye ulaşacağımıza yürekten inanıyoruz” dedi.

İmeci: “Önceliğimiz ertelemelerin tamamen hayatımızdan çıkması”

Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimleri İşletmecileri Derneği (OSGBDER) Genel Başkanı Cengiz İmeci ise sektörün beklentilerini aktardı. 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası’nın 11 yıl önce yasalaşmasına rağmen ertelemelerin bitmediğini bildiren İmeci, “Yasanın tam olarak uygulanmaması hem işletmeler hem de sektör açısından büyük sorun. Sektöre güveni zedeliyor” değerlendirmesini yaptı. Kamu ve az tehlikeli sektörler için yasada halen erteleme söz konusu olduğunu kaydeden İmeci, “Biz artık ertelemeler olmaması için gerekli çalışmaları yapıyoruz ama yeterli olmuyor. Ertelemelerin bahsedildiği durumda yasanın işlerliğini konuşmak da çok verimli olmuyor” dedi. Bir taraftan ertelemeler konuşulurken diğer taraftan çok tehlikeli görünmeyen yurtlarda asansör kazalarının artarak devam ettiğini hatırlatan İmeci, “Öncelik, ertelemelerin hayatımızdan tamamen çıkmasıdır” ifadesini kullandı.

Ardından asgari ücret tarifesine değinen İmeci, hizmet birlikteliğinin sağlanması için işletmeler nezdinde bu tarifenin yayınlanması yönünde çalıştıklarını söyledi. Ticaret ve sanayi odalarından destek beklediklerine de dikkat çeken İmeci, “26 ilde ticaret ve sanayi odası meclislerinde İSG firmamız var. Hedefimiz 81 ilde 81 meclis üyesine ulaşmak. TOBB bünyesinde de temsiliyetimiz yok. TOBB bünyesinde de Türkiye İş Sağlığı ve Güvenliği Meclisi’nin kurulmasını talep ediyoruz. Unutulmamalı ki bir insanın hayatını kurtarabilmek çok değerli” dedi.

Editör: Rüştü Aydın