TÜRKİYE’NİN İLK MOBİL EV ÇALIŞTAYI CEM SEYMEN’İN KATILIMIYLA BAŞLADI

Tiny Home Show Fuarı kapsamında TÜMEVSİAD ve BİFAŞ iş birliğiyle gerçekleştirilen “TÜMEVSİAD Mobil Ev Çalıştayı” başladı. Çalıştayda konuşan TÜMEVSİAD Başkanı Murat Yıldız, “Biz yaptığımız tüm görüşmelerde mobil evlerin avantajlarını anlatıyoruz. Siyasi dostlarımız, bakanlıklardaki yetkililerimiz bize yaptığımız görüşmelerden sonra mobil ev istediklerini söylüyorlar. Yani aslında bir mobil ev sahibi olmanın herkesin hayali olduğunu söyleyebilirim” dedi.

Sabri Tekli: MTOSB ciddi projelere imza atıyor Sabri Tekli: MTOSB ciddi projelere imza atıyor

Mobil ev sektör paydaşları ve tüketicileri için en önemli etkinliklerden biri olan Tiny Home Show Fuarı kapsamında, TÜMEVSİAD (Tüm Mobil Ev Sanayicileri ve Dayanışma Derneği) ve BİFAŞ iş birliğiyle gerçekleştirilen “TÜMEVSİAD Mobil Ev Çalıştayı” başladı. İstanbul Fuar Merkezinde düzenlenen fuar ile eş zamanlı olarak, TÜMEVSİAD çatısı altında düzenlenen ve Türkiye’nin ilk Mobil Ev Çalıştayı olma özelliği taşıyan etkinliğin ilk etabı 24 Eylül 2024 Salı günü İstanbul Fuar Merkezi’nde gerçekleştirildi.

28 Eylül’e kadar dolu dolu bir etkinlik takvimiyle, ünlü konuklarla ve sektöre dair önemli konu başlıklarıyla fuara renk katacak çalıştayın ilk günü; kurdele kesimi, alan ziyaretleri, BİFAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Vural ve TÜMEVSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yıldız’ın kürsü konuşmalarıyla başladı. Etkinliğin ilk gününde gerçekleştirilen “Türkiye’de Mobil Evlerin ve Hobi Bahçelerinin Dünü, Bugünü ve Yarını” ve “İnsanın Doğayla İlişkisi ve Doğa Dostu Mobil Evlerin Önemi” konulu panellerin moderatörlüğünü Haber Sunucusu Meltem Acet üstlendi. Panellerin konukları arasında Gazeteci ve TV Programcısı Cem Seymen, TÜMEVSİAD Başkanı Murat Yıldız, Akbey Tiny YKB Adnan Silinmez, Soles Tiny Genel Müdürü Erhan Ünal ve Bulut Yapı YKB Mert Ekin Bulut yer aldı. Panellerde sektörün doğaya ve çevreye yönelik faydaları ile geleceğe dair hedefler detaylı bir şekilde değerlendirildi.

CEM SEYMEN: “MOBİL EV TABİATLA UYUM İÇİNDE YAŞAMAYI ÖĞRETİYOR”

Panelde konuşan TV Programcısı ve Gazeteci Cem Seymen, “Sürdürülebilirlik çok önemli bir kavram. Dünyadaki bütün markalar ve ülkeler bu kavramı kullanıyorlar ancak sürdürülebilirliğin altını tam olarak doldurmuyoruz. Bence bu çalıştayda sürdürülebilirliğin altı kalın çizgilerle çizilmiş durumda. Sürdürülebilirlik; daha az karbon ayak izi bırakmak, yeşil enerjiden faydalanarak yaşamak, tabiatın bize verdiği nimetleri örselemeden yaşamak demek. Biz doğanın, tabiatın efendisi değil, bir parçasıyız bunu bilerek yaşamalıyız. Dolayısıyla bu tür çalışmalar doğaya saygılı yaşam kültürünün geliştirilmesi açısından tüketiciyi de bilinçlendirecektir. Tüketici bilinçlendikçe daha az enerji tüketen, daha az dünyayı kirleten, daha az karbon ayak izi bırakan ve dünyaya daha saygılı bir yaşam biçimini benimsiyor. Mobil ev deyip geçmeyin! Mobil ev hem tabiatla uyum içinde yaşamayı öğretir hem de doğanın içinde aç gözlü olmadan, kendisine yeten kaynaklarla, kendini geliştirecek bir yaşam biçimine adapte olunmasını sağlar. Bu bir öğrenme biçimidir. Bu çalıştay da bunun bilinçlendirilmesi için çok önemli bir zemin oluşturuyor. Ben çok başarılı bir çalışma olarak değerlendiriyorum” diye konuştu.

SEYMEN: “MOBİL EV SAHİBİ OLMAYI DÜŞÜNÜYORUM”

Mobil ev sahibi olmayı ciddi ciddi düşündüğünü açıklayan Cem Seymen, “Mobil evlerle çok rahat seyahat yatırımı yapılabilir. Çok ucuza, çok maliyetsiz bir şekilde tekerlekli evini al ve istediğin yere taşı. Türkiye gibi bir ülke için inanılmaz büyük bir avantaj bu. Müthiş bir fırsat. Biz seyahati çok lüks olarak görüyoruz ancak seyahat lüks olmaktan, maliyetli olmaktan, zenginlerin tekelinde olmaktan çıkabilir. Son derece mütevazı koşullarda, hayat kalitesini düşürmeden mobil evlerde seyahat etmek ve seyahat özgürlüğünü yaşamak mümkün. Ben mobil ev sektörüne bu gözle bakıyorum. Seyahatin tadını çıkarmanın en güzel yolunun mobil evler olduğunu düşünüyorum. Ben de ciddi ciddi mobil ev sahibi olmayı istiyorum. Zaten benim gibi bir insanın böyle bir şeyi hayatına katmaması bence hayatı ıskalamak olur” dedi.

BAŞKAN YILDIZ: “TİNY HOUSE HERKESİN HAYALİ”

Çalıştayda bir konuşma yapan TÜMEVSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yıldız, “Günümüzde mobil evler (tiny house) minimal yaşam tarzı arayanlar için ekonomik bir çözüm olarak karşımıza çıkıyor. Fakat mobil evler yalnızca 1+1 küçük yapıların kapsamıyla sınırlı değildir. Çeşitli boyutlarda ve farklı oda seçeneklerine sahip modeller de mevcuttur. Bu evlerin maliyetleri kullanılan malzeme, boyut ve tasarım özelliklerine bağlı olarak değişiklik gösterir. Başlangıç fiyatları genellikle en küçük modeller için 350-400 bin TL civarındayken daha büyük ve lüks modellerde fiyatlar 1 milyon TL’yi aşabilir. Mobil evlerin içerisinde ödenilen ücrete dahil olanlar genellikle temel yapı özelliklerini içerir. Mobil evi tarlaya veya arsaya adapte etmek için satıcı firma genellikle evin yerleştirilmesi ve montajı işlemini gerçekleştirir. Tiny House’ları mevcut modeller üzerinden seçim yaparak satın alacağınız gibi özel malzeme, dekor ve farklı donanımların içerisinde yer aldığı tamamen özel bir tasarıma sahip şekilde de satın alabilirsiniz.

Biz TÜMEVSİAD olarak hem sektörümüzü bilinçlendirmeye çalışıyoruz hem de kurumlarımızı ziyaret ederek mobil evlerin avantajlarını anlatıyoruz. Siyasi dostlarımız, bakanlıklardaki yetkililerimiz bize yaptığımız görüşmelerden sonra mobil ev istediklerini söylüyorlar. Yani aslında bir mobil ev sahibi olmanın herkesin hayali olduğunu söyleyebilirim. Biz insanların bu hayallerini gerçekleştirmek adına sektörümüzü doğru ifade etmek için var gücümüzle çalışıyoruz ve çalışmaya devam edeceğiz” dedi.

ADNAN SİLİNMEZ: “MOBİL EVLERİN YIKILMASI GİBİ BİR DURUM SÖZ KONUSU DEĞİLDİR”

Son dönemde medyaya yansıyan “mobil evler yıkılıyor” haberleriyle ilgili konuşan Akbey Tiny House Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Silinmez, “Mobil evlerin yanına mevzuatlara aykırı olmasına rağmen sabit yapılar inşa ediliyor. Daha sonra kurumlarımız mobil evin yanında usulsüz olarak yapılan bu kaçak yapıları yıkıyor. Bununla birlikte medyada da ‘mobil evler yıkılıyor’ algısı oluşuyor. Ardından farklı belediyeler de bu haberleri okuyunca bizim bölgemizde de tiny house var gidip yıkalım diyorlar. Mobil evler araç statüsünde ve kanunda burayı yıkabilirsin diye bir madde yok. Derneğimizin bu çalıştayı düzenlemesindeki amaçlardan bir tanesi de bu algıyı ortadan kaldırmaktır. Mobil ev üretimi doğru yapıldığında yıkılması gibi bir durum söz konusu değildir” ifadelerini kullandı.

TÜMEVSİAD MOBİL EV ÇALIŞTAYI 28 EYLÜL’E KADAR DEVAM EDECEK

Mobil Ev Çalıştayı, sektöre yön verecek konularla 28 Eylül’e kadar devam edecek. Çalıştayın ikinci gününde, Av. Gökhan Bilgin ve Ekonomist Prof. Dr. Emre Alkin’in katılımıyla “Mobil Evlerin Kanundaki Yeri ve Öngörülen Yasal Düzenlemeler” ve “Ev Sahibi Olmanın Zorlaşmasındaki Ana Nedenler ve Alternatif Yaşam Alanı Olarak Mobil Evlerin Ekonomiye Katkısı” konulu iki panel düzenlenecek. Çalıştayın üçüncü gününde ise TV Programcısı ve Gazeteci Güven İslamoğlu’nun katılımıyla “Betonlaşma ve Şehir Hayatının Sürdürülebilir Yaşama Etkileri ve Alternatif Yaşam Alanı Olarak Mobil Evlerin Önemi” paneli ve TUYED (Turizm Yazarları ve Gazetecileri Derneği) Başkanı Haluk Özseyim’in katılımıyla “Türkiye’de Seyahat Alışkanlıklarının Değişimi ve Mobil Evlerin Turizm Ekosistemine Katkıları” paneli düzenlenecek. Prof. Dr. Şükrü Ersoy’un konuk olduğu dördüncü gün panelinde ise “Afetlere Karşı Alternatif Yaşam Alanlarının Oluşturulmasının Önemi” konusuna değinilecek. Beş günlük program değerlendirme toplantısı, TÜMEVSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yıldız’ın konuşması ve kapanış kokteyli ile sona erecek.

Editör: Rüştü Aydın