Başkan Gül Akyürek Balta: Hedefimiz 100 fabrika, 10.000 istihdam
İstikbal Özel Haber/Fatma Aydın- TÜİOSB-Tarımsal Ürün İşleme İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nin basın tanıtımı yapıldı. Mersin Gazeteciler Cemiyet Başkanı R. Kaya Tepe ve Ulusal, Yerel Medya mensuplarının, ajansların, internet gazetecilerinin ve televizyon kuruluşlarının katıldığı basın toplantısına; TÜİOSB Yönetim Kurulu Başkanı Gül Akyürek Balta ve TÜİOSB Başkan yardımcısı Armağan Ünal katıldı. TÜİOSB hakkında Yönetim Kurulu Başkanı Gül Akyürek Balta sunum gerçekleştirdi. Yaklaşık iki saate yakın gerçekleşen sunum sonunda sorulara da yanıtlar verildi. Sunum sonrasında TÜİOSB alanı gezildi. Biten fabrikaların üretime başladığı, sahada anlatıldı. Sanayi alanında halen fabrika yapımının sürdüğü gözlendi. Sonra Tarsus Gastronomi Merkezi’nde yenilen yemekten sonra basın toplantısı sona erdi.
TÜİOSB hakkında Yönetim Kurulu Başkanı Gül Akyürek Balta sunumunda , “TÜİOSB-Tarımsal Ürün İşleme İhtisas Organize Sanayi Bölgesi: Türkiye'nin Yeni Nesil Üretim Üssü, Türkiye'nin Yeşil Doğan İlk OSB'si, Türkiye'nin Yeşil, Dijital Ve İhracatçı İlk OSB'si, Sürdürülebilir Kalkınmanın Ve "Üçüz Dönüşüm"ün En Önemli Adresi…”olduğuna vurgu yaptı.
Çukurova Bölgesi ve ülke ekonomisine azami katkı sağlamanın amaçları olduğunu söyleyen Başkan Gül Akyürek Balta sunumunda hedeflerinin de 100 fabrika 10.000 istihdam olduğunu söyledi ve detaylı bilgi verdi. Balta; “Türkiye Organize Sanayi Bölgeleri Projesi kapsamında, altyapı finansmanı Dünya Bankası tarafından sağlanan Mersin Tarsus Tarımsal Ürün İşleme Organize Sanayi Bölgesi (TÜİOSB), Türkiye'nin yeşil doğan ilk organize sanayi bölgesi olma özelliğini taşıyor. Avrupa Yeşil Mutabakatı'nın tüm kriterlerini karşılayan bölge, Endüstri 4.0 felsefesine uygun olarak kurgulandı. Dünyadaki son gelişmeler doğrultusunda, "Üçüz Dönüşüm"ün en önemli adresi olacak bölgenin alt yap altyapı çalışmaları bu yılsonunda tamamlanacak. Fabrika inşaatlarına da başlanılan bölgede, üretimin 2025 yılı sonunda başlaması öngörülüyor.
AMACIMIZ: Çukurova Bölgesi ve ülkemiz ekonomisine azami katkı sağlamak. Bölgemiz ve ülkemizin en çevreci bölgelerinden biri olmak. Yatırımcılarımıza ihracatta rekabet üstünlüğü sağlamak.
HEDEFLERİMİZ: 100 FABRİKA 10.000 İSTİHDAM
1 Milyar (+) USD Toplam Yatırım 500 Milyon (+) USD Yıllık İhracat.”
300 HEKTARA ÇIKARMA ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR
TÜİOSB’ninTarihi süreci hakkında da bilgi paylaşan TÜİOSB Yönetim Kurulu Başkanı Gül Akyürek Balta, “Mersin Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı, Mersin İhtisas Organize Sanayicileri Derneği ile Mersin Ticaret ve Sanayi Odası'nın ortaklığında kurulan TÜİOSB, olup yer seçimi, ÇED ve başvuru süreçlerinin tamamlanmasının ardından 2018 yılında Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı onayı ile tüzel kişilik kazandı.
Şu ana kadar 3'üncü genişleme sahasıyla 226 hektara ulaşan toplam alanın, gelen yoğun talepleri karşılamak için 300 hektara çıkarma çalışmaları devam ediyor.
118 ha. Alanda gıda sektöründeki firmalara ve gıda makineleri üreten firmalara tahsis ve ön tahsis yapıldı ancak bu sektörler dışındaki sektörlerden de talep geldiği için, 108 ha ilave alanda Yeşil OSB kriterlerine uygun yatırım yapacak bütün sektörlere yer verilecek.
KURUCU ORTAKLARIMIZ VE KATILIM ORANLARI:Mersin Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı: Yüzde 6, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası: Yüzde: 12, Mersin İhtisas Organize Sanayicileri Derneği: Yüzde 82.
LOKASYON: Mersin İl Merkezine 49 Km, Adana İl Merkezine 40 Km, Mersin Limanına 46 Km. Çukurova Bölgesel Havalimanına 27 Km. Adana-Mersin Otoyoluna 4 Km. Ankara - Tarsus Otoyolu Üzerinde, TCDD Yenice Lojistik Merkezine 21 Km. Turizm Bölgesine 39 Km. Uzaklıkta
YATIRIM ALANLARI:58 Ha 1. Alan (2018), 60 Ha 2. Alan (2022), 108 Ha 3. Alan (2025), Toplam Alan: 226 Ha. 74 Ha. Hedeflenen Yeni Genişleme Alanı Toplam Hedef: 300 Ha. Arazi düzenleme çalışmaları ve arsa tahsisleri tamamlanan 60 adet Sanayi Parseli.
FİNANSMAN: 2021 Türkiye Organize Sanayi Bölgeleri Projesi Dünya Bankası: %3 Faiz Oranı, 3 Yıl Ödemesiz, Toplam 13 Yıl Vadeli. 2022 Dünya Bankası Fonu: 20 Milyon USD Onaylı Altyapı Bütçesi. 2024 Dünya Bankası Fonu: 20 Milyon USD Bütçeli Altyapı Yapım Başlangıcı.
TEKNİK ALTYAPI: Çevre Laboratuvarı, Trafo Merkezi, Doğalgaz Santrali (Dağıtım Merkezi), Su Deposu ve Pompa İstasyonu, Kanalizasyon Sistemi, Terfi Merkezi, İçme ve Kullanma Suyu Hattı, Yağmur Suyu Toplama Sistemi, İtfaiye Merkezi, Elektrik Dağıtım Sistemi, İletişim (Telefon, internet) Dağıtım Hattı, Jeneratör Ünitesi.
SOSYAL ALANLAR: Spor Tesisi. Ortak Sağlık Güvenlik Birimi. Akaryakıt İstasyonu. Cami. Yönetim Binası. Okul. Sosyal Alan ve Lokantalar. Yeşil Alanlar (Karbon Yutak Alanları). Hizmet Destek Alanları.
KURULACAK SİSTEM VE MERKEZLER: Kurulacak sistem ve merkezlerle yatırımcılara, optimum avantajlar sağlanacak: Dijital tarım istasyonları. Tarladan Çatala Dijital Değer Zinciri. DigiGreenValley Sertifika Sistemi. Dijital Dönüşüm Merkezi. Girişimci Ekosistemi ve Gıda İnovasyon Merkezi. Bulut tabanlı Veri Merkezi. Maliyetleri düşürecek Ortak Lojistik Merkezi. Gıda Test Merkezi. Eğitim Merkezi. Sınırda karbon mekanizmasını desteklemek üzere planlanmış karbon yutak alanları. Tamamen yenilenebilir enerjiden faydalanmak üzere Güneş Enerjisi Santrali. Yağmur sularını ve atık suları tarımsal sulamaya kazandırma amacıyla projelendirilmiş Atık Su Arıtma Sistemi. Tüm altyapıların akabinde yeşil fabrikaların inşa edilerek, tüm verilerin SCADA merkezinde toplanmasıyla, uçtan uca izlenebilirlik. Çevresel ve Sosyal Politikalar.
TARIMA DESTEK: Kaynakların verimli ve etkili bir şekilde kullanılması için 1000 m2 alanı kapsayan Dijital Tarım istasyonu kurularak; tarımsal sulamada kaynak israfının önlenecek ürünlerde pestisit kalıntısının önlenmesi amacıyla tohumdan ekime, üretimden hasata kadar olan tüm süreçler, dijital olarak izlenecek.
TARLADAN ÇATALA DİJİTAL DEĞER ZİNCİRİ: Dijital tarım olanaklarıyla tarladayken izlenmeye başlanan tarım ürünleri TÜİOSB'ye hammadde olarak girecek ve yine dijital alt yapılar sayesinde tüm üretim aşamalarının takip edilerek, QR koda işlenecek.
DİGİGREENFOODVALLEY SERTİFİKASI: Tüm dünyada geçerli uluslararası sertifikalara sahip TÜİOSB yatırımcılarının DigiGreen Food Valley markasıyla özelleştirilmiş ticaret bölgelerinde tanıtılması ve iş birliği anlaşmalarının yapılması sağlanacak.
BULUT TABANLI VERİ MERKEZİ: Nesnelerin interneti teknolojisi (IoT) ile birlikte sahadan toplanan büyük veri, yapay zekâ ile akıllandırılarak yaratılacak katma değerle, yatırımcılarımıza rekabet avantajı sağlanacak.
TEMEL ALTYAPI PROJESİ 2025 SONUNDA TAMAMLANACAK: "Yağmursuyu, İçme-Kullanma suyu, Atık su ve Gri su hatları, Dere ıslahı, Elektrik Altyapısı ve Çevre Aydınlatma Altyapısı ile Otomasyon (Scada) Altyapısı, Telekom Altyapısı, Betonarme İstinat Duvarları ve Kazıklı İstinat Duvarları ile Yol İnşaatı" yatırımlarından oluşan temel altyapı inşaatlarımız bu yılın sonunda tamamlanacak,
DEZAVANTAJLI GRUPLARA DESTEK: TÜİOSB'de sosyal sorumluluk faaliyetleri kapsamında dezavantajlı gruplara yönelik özel projeler gerçekleştirilecek. Dijital ve Yeşil OSB'deki fabrikalarda şehit eş ve çocukları başta olmak üzere yöre insanının ve mültecilerin istihdamına öncelik verilecek. Dünya Bankası ve Avrupa Birliği gibi uluslararası kurum ve kuruluşlarla gerçekleştirilecek projeler ile iş ve meslek sahibi olmaları sağlanacak, bu gruptaki çocukların iyi bir eğitim alması için projeler hayata geçirilecek.
ÜRETİM FAALİYETLERİMİZ: Şekerleme, Kuruyemiş, Kahve İşleme, Tahin, Helva Üretim ve Paketleme
Baharat İşleme ve Paketleme. Makarna, Un, İrmik ve Bakliyat Kurutma Eleme ve Paketleme Tesisi
Pastörize Likit Yumurta Üretimi, Süt Tozu. Meyve Suyu Üretimi, Meyve-Sebze Kurutma, Meyve Özleri (Sirke, Pekmez, Nar Ekşisi, Limon Sosu) İşleme. Su Ürünleri İşleme, Paketleme ve Depolama. Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin İşlenmesi, Bitkisel Kozmetik Üretimi ve Doku Kültürü. Konserve Gıda Üretimi. Alkali Paketli Besin Üretimi. Tohum Eleme, İşleme ve Paketleme. Tarımsal Ürün İşleme Makinaları Üretimi. Yeşil OSB kriterlerine uygun yatırım yapabilecek bütün karma sektörler.” Dedi.
Ekran karşısında görsellerle birlikte sunumu yapan TÜİOSB Yönetim Kurulu Başkanı Gül Akyürek Balta, Sanayi bölgesi için rakamlarla sunuma devam etti.
Başkan Gül Akyürek Balta; “TÜİOSB ORTAKLIK YAPISI: %82 MIODER (Mersin İhtisas Organize Sanayicileri Derneği)
• %12 MTSO (Mersin Ticaret ve Sanayi Odası)
• %6 Mersin Valiliği (Mersin Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı)
AVANTAJLI KONUM: • Mersin İl Merkezine 49 km. Adana II Merkezine 40 km. Mersin Limanına 46 km. • Çukurova Bölgesel Havalimanına 27 km. Adana - Mersin Otoyoluna 4 km. Ankara Tarsus Otoyolu Üzerinde.
TCDD Yenice Lojistik Merkezine 21 km. • Turizm Bölgesine 39 km.
TÜİOSB ALANI: 58 Ha 1. Alan (2018), 60 Ha 2. Alan (2022). 108 Ha 3. Alan (2025). • Toplam: 226 Ha. 74 Ha Hedeflenen Yeni Genişleme Alanı. Toplam: Alan: 300 Ha. 60 Adet Tamamlanmış Sanayi Parseli 49 Adet gida sektöründen firmaya tahsis ve ön tahsis.
YENİ YATIRIM ALANLARI: . 16.000 m2 Kapalı Ticari Alan. 8.000 m2 Açık Ticari Alan.
HEDEFLER: 100 Fabrika. 10.000 İstihdam. 1 Milyar (+) USD Toplam Yatırım. 500 Milyon (+) USD Yıllık İhracat Hedefi.
FİNANSMAN: 2021 Türkiye Organize Sanayi Bölgeleri Projesi Dünya Bankası %3 Faiz Oranı, 3 Yıl Ödemesiz Toplam 13 Yıl Vadeli. 2022 Dünya Bankası Fonu 20 Milyon USD Onaylı Altyapı Bütçesi. 2024 Dünya Bankası Fonu 20 Milyon USD Bütçeli Altyapı Yapım Başlangıcı.” Dedi.