TOROSLAR BELEDİYE BAŞKANI ABDURRAHMAN YILDIZ: 

YÖRÜKLÜK TURİSTİK HALE GELDİ”

Toroslar Belediye Başkanı Abdurrahman Yıldız, Tarsus Yörükleri Derneği’nin geleneksel olarak düzenlediği Yörük Şenliği’nin misafiri oldu.

Toros dağlarının zirvesinde bulunan Cocak Vadisi, Kuzuluk mevkiinde yapılan etkinlikte yörük vatandaşların yoğun ilgisi ve sevgisiyle karşılanan Başkan Yıldız, Yörük kültürünü yaşatmak için birliklerin, vakıfların ve derneklerin daha fazla çaba göstermesi gerektiğini söyledi.

Başkan Yıldız, “Yörük kültürünü yaşatmak için sadece folklorik etkinlikler yetmez. Ekonomik olarak da yaşatmamız lazım. Yörüklük, et, süt, peynir ve yaşam demektir. Eğer bu kültürü sürdüremezsek, çocuklarımız peyniri rüyalarında görecek” dedi.

Burada kamuoyuna seslenen Başkan Yıldız, Yörük kültürünün karşı karşıya kaldığı tehlikelere dikkat çekti. Başkan Yıldız, "Yaşar Kemal'e soruyorlar, 'Yörük kim?' diye. İki kelimeyle cevap veriyor: 'Yörük, sofrası yerden kalkmayan, mezarının yeri belli olmayan insandır.' Bu sözler, Yörüklerin yaşam felsefesini ve kültürünü özetliyor” ifadelerini kullandı.

Başkan Yıldız, konuşmasında Yörük kültürünün ekonomik ve kültürel baskılar altında yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu da vurgulayarak,  “Çocukluğum Güneykuyu'da geçti. O zamanlar orada en az 6-7 çadır, binlerce hayvan vardı. Çete Osman'ı ziyaret ettiğimde Körkuyu'da, Anakuyu'da yüzlerce çadır vardı. Binlerce insan, on binlerce hayvan vardı. Ancak artık Yörüklük turistik hale geldi” şeklinde konuştu.

“Gıda Sorununun Sebebi Yörük Kültürünün Yok Oluşudur"

Başkan Yıldız, Yörük kültürünün yok olmasının, gıda sorununa ve yoksulluğa yol açtığını belirtti ve şöyle konuştu, “Artık ovalarımızda, yurtlarımızda, kuyularımızda su akmıyor. Çadırlarımızın bacası tütmüyor. Koyunlarımız, keçilerimiz otlaklarda meleşmiyor. Kültürel ve ekonomik varlığımız ortadan kaldırılıyor. Her birimiz yurtlarımızı terk edip kentlerde zorlu koşullarda yaşamaya mahkum ediliyoruz.”

 "Kültürel ve Ekonomik Kırım"

Yörüklerin tarih boyunca yaşadıkları zorlukları da anlatan Başkan Yıldız, “1980'lerin başında akrabalarım Tarsus'un köylerine inerdi. 1980'lerin sonlarına doğru 'Artık bu meralara gelmeyin' dediler. 1993'te dedem vefat etti. Ancak birkaç yıl sonra oradan da çıkmamız gerekti. Binlerce Yörük kültürünü terk etmek zorunda kaldı” şeklinde konuştu.

"Gıda Fiyatları Artıyor"

Yörük kültürünün yok olmasının gıda fiyatlarını da artırdığını belirten Başkan Yıldız, "Etin kilosu 700 lira, peynirin kilosu 500 lira, sütün kilosu 100 lira oldu. Eğer bu kırım yaşanmasaydı, çocuklarımız peynire bu kadar zor ulaşmazdı. Süt ve ete daha kolay ulaşırdı” dedi.

“Yörüklük Folklorik Değildir"

Başkan Yıldız, konuşmasını "Yörüklük folklorik bir şey değildir. Burası bir yaşam alanıdır. Eğer bu bacaları tüttüremezsek, sadece bir kültürü değil, yaşamı kaybedeceğiz. Hepinizi saygıyla, sevgiyle selamlıyorum” diye tamamladı.

Tedbirler Alınıyor Tedbirler Alınıyor

Başkan Yıldız, yörük şenliğinin düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.

Editör: Rüştü Aydın