MÜREKKEP YALAMAK 
Mürekkep yalamak, “çok emek harcamak, bir iş uğruna çok pek çok sıkıntıyı göze almak” anlamında kullanılan bir deyimdir. Bir hattatın yazı sırasında yaptığı yazım hatasını yazının mürekkebi kurumadan düzeltmesi icap eder.

Zira mürekkep kuruduğunda düzeltilemediği gibi yazının güzelliğini de bozmaktadır. Bunu bilen hattatlar hata yaptıkları zaman mürekkebin kurumasına fırsat vermeden aceleyle serçe parmaklarını yalayıp ıslatarak yanlış yazdıkları yeri ıslak parmaklarıyla siler ve hatalarını giderirler. Böylece hem mürekkepten hem de zamandan tasarruf edilir.

Serçe parmağını yalayıp ıslatarak silmek istemeyen hattatlar, kamış kalemlerinin uçlarını hafifçe yalayarak ıslatırlar ve mürekkebi çözülen kamışla rötuş yapılır. Böylece hattat, hatasını iki halde de mürekkep yalayarak gidermiş olur. Bu tür uygulamalar hat hocası tarafından hat öğrencilerine talim ettirilir. Çırağın çalışmalarını yeterli bulmayan ve biraz daha uğraşmasını isteyen hattatların kullandıkları, “daha çok mürekkep yalaman gerek” sözü günümüzde hala kullanılmaktadır.  -